Na hlavný obsah

Útok na D. Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila Bidenova vláda, odkázal Kremeľ

Moskva odsúdila násilie v politickom boji.

Útok na D. Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila Bidenova vláda, odkázal Kremeľ
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Útok na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila administratíva terajšieho prezidenta Joea Bidena.

Kremeľ tak v nedeľu (14. 7.) reagoval na sobotňajší (13. 7.) incident na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii, kde Trump unikol atentátu len so zranením ucha. Moskva uviedla, že násilie v politickom boji ostro odsudzuje, informovala agentúra RIA Novosti.

Kremeľ podľa agentúry Interfax neverí, že Bidenova administratíva atentát na Trumpa zorganizovala. Podobné konšpiračné teórie sa objavili na sociálnych sieťach. Prezident Vladimir Putin nemá v pláne Trumpovi zavolať, uviedla agentúra TASS.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová predtým uviedla, že Spojené štáty by namiesto financovania zbraní pre Ukrajinu mali investovať do svojej vnútornej bezpečnosti.

Hovorkyňa ruskej diplomacie sa vo svojom vyjadrení obrátila na tých, ktorí v USA hlasujú za dodávky zbraní ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

„Možno by bolo lepšie využiť tieto peniaze na financovanie americkej polície a ďalších služieb, ktorých úlohou je zabezpečovať právo a poriadok v USA,“ poznamenala Zacharovová. Spojené štáty by mali podľa Moskvy „preskúmať svoju politiku podnecovania nenávisti voči politickým oponentom a krajinám“.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril Trumpovi v súvislosti so streľbou „svoj súcit a sympatie“, informovalo čínske ministerstvo zahraničia. „Čína situáciu súvisiacu so streľbou na bývalého prezidenta Donalda Trumpa obozretne sleduje,“ dodalo ministerstvo.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) identifikoval útočníka ako 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa z Bethel Parku v Pensylvánii. Podľa úradov vystrelil niekoľkokrát zo strechy budovy pri predvolebnom mítingu, kým ho agenti tajnej služby zabili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet