Na hlavný obsah

Ruský útok v Kyjeve zničil traumatologické centrum a operačné sály, opísala hovorkyňa nemocnice

Kyjevčania pomáhajú hasičom a záchranárom odpratávať sutiny.

Ruský útok v Kyjeve zničil traumatologické centrum a operačné sály, opísala hovorkyňa nemocnice
Príslušníci záchranných zložiek zasahujú pred detskou nemocnicou Ochmadit po ruskom raketovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa počas dňa smútku spamätáva z jednej z najhorších vĺn ruských raketových útokov za posledné mesiace. Rusko včera odpálilo viac ako 40 rakiet, ktoré poškodili takmer 100 budov v husto osídlených oblastiach Ukrajiny vrátane najväčšej detskej nemocnice v krajine.

Podľa informácií z ukrajinskej strany zahynulo najmenej 40 ľudí – vrátane detí – a viac ako 160 je zranených. Útoky vyvolali medzinárodné zdesenie.

Kým Kyjev hovorí o vojnových zločinoch, Moskva tvrdí, že za to môže ukrajinská protiraketová obrana. Medzitým sa vo Washingtone začína samit NATO, kde je ruská invázia na Ukrajinu jedným z hlavných bodov programu.

Stovky Kyjevčanov pomáhajú hasičom a záchranárom odpratávať sutiny. Ruskom vypálená raketa zrovnala so zemou časť najväčšej detskej nemocnice v krajine – Ochmatdyt.

Sociálne siete zaplavili obrázky aj videá, na ktorých evakuované deti, ktoré sú onkologickí pacienti, čakajú na ulici s napojenou infúziou. Podľa ukrajinských úradov medzi najviac zničené časti patrí práve onkologické oddelenie. V nemocnici Ochmatdyt sa zameriavajú na liečbu vzácnych ochorení detí z celej krajiny aj zo zahraničia.

„Ruské útoky poškodili konštrukciu budov v areáli a úplne zničili traumatologické centrum a operačné sály. Takmer úplne je zničená aj budova, kde ošetrovali deti odkázané na dialýzu.  Nemocnica bude potrebovať veľa peňazí na rekonštrukciu. Aj preto sme už spustili zbierku s transparentným účtom,“ uviedla pre Slovenský rozhlas hovorkyňa nemocnice Jelizaveta Karpenkova.

Reakcie vládnych predstaviteľov

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že priamo v nemocnici prišli o život najmenej dvaja ľudia, viac ako 15 ľudí, vrátane detí, je zranených. Podľa neho to bol jeden z najhorších útokov, akému Kyjev čelil od začiatku vojny.

Experti ho tiež označujú za neobvyklý. Moskva vyslala 40 rakiet počas bieleho dňa v dopravnej špičke, pričom väčšinou útočí v noci alebo nadránom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril o ruskej brutalite a prezidenta Vladimira Putina označil za krvavého zločinca.

Počas návštevy Poľska povedal, že sa isto objavia správy, že za to môže ukrajinská protivzdušná obrana a nie ruský vypočítaný úder.

Presne tým sa Rusko ohradzuje a dodáva, že na nemocnicu neútočilo. Vyšetrovatelia však zverejnili snímky zvyškov ruskej riadenej strely, ktorú našli na mieste. Podľa nich je to typ s plochou dráhou letu Ch-101, ktorá je navrhnutá na presné zasahovanie cieľov na dlhé vzdialenosti.

Útoky vyvolali medzinárodné zdesenie a odsúdili ich už mnohí vládni predstavitelia. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je to strašná pripomienka ruskej brutality. Nový britský premiér Keir Starmer označil útok na detskú nemocnicu za tú najzvrátenejšiu ruskú akciu.

Situáciou sa už v utorok (9.7.) popoludní bude mimoriadne zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Rusko v nej má právo veta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál