Na hlavný obsah

V blízkosti rezidencie Vladimira Putina nainštalovali ďalší systém protivzdušnej obrany

Prítomnosť komplexu prezradili družicové snímky.

V blízkosti rezidencie Vladimira Putina nainštalovali ďalší systém protivzdušnej obrany
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Na ostrove Riabinovyj, ktorý je od rezidencie ruského prezidenta Vladimira Putina na území národného parku Valdaj vzdialený 3,7 kilometra, bol nainštalovaný ďalší systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. V utorok (16. 7.) informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Protilietadlový komplex je viditeľný na družicových snímkach zo 6. mája tohto roka.

Podľa snímok bol systém protivzdušnej obrany nainštalovaný na špeciálne postavenej veži. Predtým bola rovnaká konštrukcia so zariadením protivzdušnej obrany zistená aj v Moskovskej oblasti.

Tím investigatívnych novinárov Conflict Intelligence Team (CIT) predpokladá, že z konštrukcie veže bude jednoduchšie kryť daný vzdušný priestor pred ukrajinskými dronmi.

CIT študoval „históriu“ satelitných snímok zo služby Planet.com. Dospel k záveru, že zariadenie protivzdušnej obrany sa v blízkosti Putinovho sídla na Valdaji objavilo v marci 2024.

Raketových systémov je viac

Viacerí ruskí provojnoví blogeri vo svojich článkoch z januára spojili úspešné útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel v Petrohrade a Leningradskej oblasti s nedostatkom detekčných zariadení a raketových systémov protivzdušnej obrany schopných zostreliť bezpilotné lietadlá.

Tvrdia, že preto aj boli na ochranu „obzvlášť dôležitého“ objektu na Valdaji nasadené systémy Pancir. Ďalší protilietadlový systém Pancir-S1 v blízkosti sídla prezidenta Vladimira Putina na Valdaji bol projektom CIT objavený v januári 2023. Rozmiestnený bol v dedine Jaščerovo v Novgorodskej oblasti.

O niekoľko mesiacov neskôr našli spolupracovníci opozičného politika Alexeja Navaľného systém protivzdušnej obrany Pancir-S1 aj v lokalite Krasnaja Poľana v čiernomorskom letovisku Soči. Údajne sa tam tiež nachádza tajná rezidencia ruského prezidenta.

Spravodajský web Projekt napísal, že na Valdaji, blízko Putinovej rezidencie, bol postavený dom aj pre Alinu Kabajevovú. Predpokladá sa o nej, že je matkou troch detí prezidenta Ruskej federácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet