Na hlavný obsah

FOTO Dúhový Pride v Bratislave upozornil na rozmanitosť kultúry. Konal sa aj pochod Hrdí na rodinu

Dúhový Pride sa v Bratislave konal už 14. raz.

FOTO Dúhový Pride v Bratislave upozornil na rozmanitosť kultúry. Konal sa aj pochod Hrdí na rodinu
14. ročník podujatia Dúhový Pride v Bratislave. Foto: 14. ročník podujatia Dúhový Pride v Bratislave.

V hlavnom meste sa počas soboty (20. 7.) konajú dva rozdielne pochody. Jedným z nich je Dúhový Pride, ktorého cieľom je vyzdvihnúť prínos ľudí z LGBTI komunity pre spoločnosť. Druhým je pochod Hrdí na rodinu, kde zúčastnení podporujú myšlienku, že rodinu tvoria otec, mama a deti.

Tohtoročný Dúhový pride v Bratislave bol pokojný, polícia nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku. Aj pre Lex atentát boli podmienky zhromaždenia sprísnené.

Rozmanitosť slovenskej kultúry

Dúhový Pride sa v Bratislave konal už 14. raz, jeho cieľom bolo zviditeľniť LGBT+ ľudí a vyzdvihnúť ich prínos pre spoločnosť. Témou aktuálneho 14. ročníka je slovenská kultúra, na pochode sa podľa organizátorov zúčastnilo približne desaťtisíc ľudí.

Dúhový pride sa začal na Námestí slobody. Organizátori si pre návštevníkov pripravili hudobný a tanečný program. Téma slovenskej kultúry podľa nich spája všetkých ľudí. „Dúhový pride sa začal na Námestí slobody. Organizátori si pre návštevníkov pripravili hudobný a tanečný program. Téma slovenskej kultúry podľa nich spája všetkých ľudí,“ priblížila členka organizačného tímu Dúhový Pride Nataša Findrová.

Išlo o prvé veľké zhromaždenie v Bratislave, odkedy platia opatrenia z Lex atentátu. Dúhový Pride sa musel držať 50 metrov aj od Prezidentského paláca. Sprievod prechádzal aj po Zámockej, kde si pripomenuli obete teroristického útoku pred Teplárňou.

Dianie na Dúhovom Pride v Správach priblížila redaktorka Karolína Janičíková:

Bezpečnostné opatrenia sú pre Pride každoročne kľúčové aj mimo Lex atentátu. Národnej kriminálnej agentúre sa podarilo v spolupráci s inými krajinami zastaviť extrémistickú skupinu, ktorá na Pride v Bratislave plánovala teroristický útok.

Komunita sa pravidelne stretáva s vyhrážkami a napadnutiami. Útoky si na vlastnej koži zažívajú aj návštevníci. Podľa ich slov sa však nechcú skrývať. Takéto akcie pre nich veľa znamenajú.

Hrdí na rodinu

V Bratislave sa stretli aj ľudia, ktorí podporujú tradičnú rodinu. Pochodom v uliciach hlavného mesta vyjadrili myšlienku, že rodinu tvoria otec, matka a deti.

„Vyjadrujeme radosť z rodiny, my hovoríme, že manželstvo považujeme za najlepšie miesto, kde by mali byť vychovávané deti, manželstvo založené mužom a ženou,“ vyjadril sa organizátor pochodu Hrdí na rodinu Marek Nikolov.

Viac informácií o pochode Hrdí na rodinu priniesol redaktor Timotej Pisch:

„Prišlo veľa ľudí a tešíme sa z toho, chceme vyjadriť radosť rodiny samozrejme a to, že manželstvo chráni deti. Myslíme si, že manželstvo je takým hniezdom, v ktorom sa deti rodia a zároveň chránia, to je pre dnešnú dobu veľmi dôležité,“ povedal ďalší organizátor Anton Chromík.

Akcia sa začala omšou v rímskokatolíckom Kostole milosrdných bratov na Námestí SNP. Odtiaľ sa účastníci presunuli na Jakubovo námestie, kde sa pochod za rodinu začal. Pre pochod sa už stali tradičnými červené tričká a balóniky. Ľudia tak pochodovali ulicami bratislavského Starého mesta. Organizátori plánujú pripraviť ďalší aj o rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko