Na hlavný obsah

V bratislavskej Vrakuni otvorili prvý prestupný terminál: Uľahčí cestovanie do hlavného mesta

Cestujúci budú môcť po novom prestúpiť na MHD.

V bratislavskej Vrakuni otvorili prvý prestupný terminál: Uľahčí cestovanie do hlavného mesta
Tabuľa vlakovej zastávky Bratislava - Vrakuňa. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Železnice Slovenskej republiky dávajú do prevádzky prvý prestupný terminál v Bratislave. Železničná zastávka Bratislava – Vrakuňa sa od utorka (2. 7.) stane súčasťou integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Cestujúci môžu využiť aj alternatívny spôsob dopravy.

Ľudia, ktorí prichádzajú do Bratislavy vlakom od Dunajskej Stredy a Komárna, mali doposiaľ možnosť vystúpiť na Hlavnej stanici alebo na Novom Meste. Po novom budú môcť prestúpiť na mestskú hromadnú dopravu (MHD) aj vo Vrakuni.

„Nebojím sa povedať, že otvárame projekt budúcnosti. Takto si predstavujeme, že
bude fungovať verejná osobná doprava. Vlakom sa priveziete na predmestie Bratislavy a odtiaľ sa môžete dostať MHD alebo na bicykli do práce či do školy,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

Prvému prestupnému terminálu v Bratislave sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Hneď vedľa novej vlakovej stanice Bratislava – Vrakuňa sa nachádza obratisko trolejbusov na Čiližskej ulici. Cestujúci tak budú môcť využívať aj autobusovú a trolejbusovú dopravu.

„Cestujúci, ktorí prichádzajú od Vrakune, už nemusia cestovať napríklad až na novomestskú železničnú stanicu. Môžu tu nastúpiť alebo vystúpiť. Určite to pomôže aj pohybu cestujúcich po hlavnom meste, ušetrí sa nejaký čas, ušetria sa cesty,“ priblížil manažér dopravného spravodajstva Zelená vlna Ľuboš Kasala.

Chýba infraštruktúra

Zástupcovia miestnej samosprávy upozorňujú na chýbajúcu infraštruktúru. „Žiaľ, trochu nám hapruje dobudovanie záchytného parkoviska, ktoré by umožnilo obyvateľom z okolitých dedín prísť autom na zastávku a ďalej pokračovať do mesta trolejbusovou alebo vlakovou dopravou,“ uviedla zástupkyňa starostu mestskej časti Bratislava – Vrakuňa Zuzana Schwartzová.

Záchytné parkovisko sa v okolí vlakovej stanice nedarí vybudovať pre nevysporiadané pozemky. Prví cestujúci nastúpia na vlak vo Vrakuni v utorok ráno.

Pozrite si fotogalériu z otvorenia prvého terminálu integrovanej osobnej prepravy vo Vrakuni:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny