Na hlavný obsah

Na chránenom území plánujú vyťažiť tisíce stromov. Ekológovia a aktivisti majú obavy

Výrub súvisí s kalamitou lykožrúta.

Na chránenom území plánujú vyťažiť tisíce stromov. Ekológovia a aktivisti majú obavy
Na chránenom území chcú vyrúbať tisícky stromov.

Ekológovia a aktivisti upozorňujú na ťažbu v chránenom území NATURA 2000. Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) so štátnymi lesníkmi vyznačili tisíce stromov, ktoré napadol lykožrút. Bývalé vedenie v minulosti navrhlo lokalitu zaradiť do najprísnejšej zóny ochrany.

Šéf NAPANT-u Michal Babnič odhaduje, že v lokalitách Studienec a Marková neďaleko Banskej Bystrice vyťažia viac ako tritisíc stromov.

„Nakoľko populácia lykožrúta smrekového v predmetných lokalitách prudko narastá, určil sa postup spracovania náhodnej ťažby spočívajúci v citlivom spracovaní a odvezení časti vyrúbanej drevnej hmoty,“ vysvetlil riaditeľ národného parku.

Ťažbe dreva v lokalite NATURA 2000 venovala redakcia relácie Správy a redaktor Dominik Veľas:

Štátne lesy avizovali, že pri spracovaní lykožrútovej kalamity používajú lanové systémy, ktoré považujú za najšetrnejšie.

„Časť drevnej hmoty, ktorá je už neatraktívna pre vývoj podkôrneho hmyzu, zostane v porastoch. Atraktívna drevná hmota pre vývoj a rozmnožovanie podkôrneho hmyzu sa vyťaží, z porastov odvezená a z expedičných miest predávaná,“ uviedli Lesy SR v stanovisku.

Obavy ekológov

Ekológovia a aktivisti upozorňujú, že ťažba môže tieto lokality výrazne poškodiť a narušiť mikroklímu. „Ide o lokalitu s tristoročnými stromami, s mnohými vzácnymi a ohrozenými druhmi. Prežívajú už na veľmi málo miestach,“ uviedol bývalý riaditeľ NAPANT-u Marek Kuchta.

„Tu je našou povinnosťou zachovať alebo zlepšiť stav druhov rastlín, živočíchoch a biotopov, ktoré sú predmetom ochrany týchto území,“ skonštatoval ekológ občianskeho združenia Prales Marián Jasík.

Podľa Mareka Kuchtu by sa v týchto územiach nemalo ťažiť vôbec. „Keďže ide o veľmi vzácnu lokalitu na štátnych pozemkoch, tak sme v rámci môjho pôsobenia na poste riaditeľa Národného parku Nízke Tatry túto lokalitu navrhli pričleniť k národnému parku v rámci zonácie do najprísnejšej zóny ochrany A,“ uviedol.

„Tieto požiadavky sa zohľadnia, čiže tam netreba mať žiadnu obavu,“ myslí si Marián Jasík. „My sme zatiaľ nemali doručený žiaden návrh,“ dodal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Podľa envirorezortu zonácia národného parku sa ešte nedokončila a začlenenie týchto území do najprísnejšej ochrany ešte prerokujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny