Na hlavný obsah

V Demänovskej doline chcú postaviť najväčšiu visutú lávku na svete. Ochranári sú však proti

Spojila by Priehybu s Peknou vyhliadkou.

V Demänovskej doline chcú postaviť najväčšiu visutú lávku na svete. Ochranári sú však proti
Pohľad z lanovky na Demänovskú dolinu.

V Demänovskej doline v Nízkych Tatrách chcú postaviť najväčšiu visutú lávku na svete. Takmer kilometer dlhá stavba by mala spojiť dva kopce – Priehybu a Peknú vyhliadku. Najmä mimovládni ochranári sú však proti.

Najdlhšia visutá lávka pre peších je už dva roky v lyžiarskom stredisku Dolní Morava v Českej republike. Riaditeľ strediska TMR Jasná Nízke Tatry Jiří Trumpeš hovorí, že ju chcú pod Chopkom prekonať.

„Bol by to najdlhší visutý most na svete a ponúkal by krásne výhľady, zážitky v rámci Nízkych Tatier. Išlo by o sprístupnenie krásnej lokality Habarka. Je tam koliba, ktorá v lete nefunguje, takto by ožila,“ priblížil Trumpeš.

Most by bol v srdci národného parku

Nový visutý most by spojil turisticky navštevovanú Priehybu s lokalitou Peknej vyhliadky, dlhý by bol 840 metrov a viedol by ponad dolinu až 120 metrov vysoko.

„Sú to veľmi silné oceľové laná a kovová konštrukcia zavesená ako chodník. Ide o minimalistickú stavbu, ktorá je ukotvená len na dvoch bodoch, ktoré už sú turisticky využívané,“ priblížil Jiří Trumpeš.

Na rozdiel od terajšieho rekordéra v Dolnej Morave by bol oceľový most v srdci národného parku. Jeho riaditeľom je Michal Babnič. „V prvom rade sa ku každému takémuto zámeru bude Správa Národného parku Nízke Tatry vyjadrovať samostatne a odborne. Toto jediné vám k tomu môžem povedať, keďže ešte nič u nás nie je na stole,“ povedal Babnič.

„Mali sme prvotnú krátku debatu s národným parkom, momentálne vybavujeme projektovú dokumentáciu a uvidíme, kde a ako rýchlo sa posunieme,“ reagoval riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

Aktivisti sú proti

Mimovládni aktivisti visutý most pod Chopkom odmietajú. „Som z týchto plánov v šoku, pretože príroda v Nízkych Tatrách je dokonalá a majestátna, nepotrebuje žiadne takéto megalomanské atrakcie,“ uviedol Marek Kuchta z My sme les.

„V Demänovskej doline sa nachádzajú desiatky kilometrov turistických chodníkov s nádhernými výhľadmi. Preto nerozumieme, prečo tam má pribudnúť ďalší, ktorý by takýmto umelým a hrubým spôsobom ešte viac zhoršil, čo v Demänovskej doline človek napáchal,“ reagoval Miloš Prokop zo združenia Pre Dolinu.

Visutý most pod Chopkom by chcel prevádzkovateľ strediska Jasná Nízke Tatry postaviť do troch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál