Na hlavný obsah

V hlavnom meste vyrástla najmodernejšia nabíjacia stanica pre elektromobily. Nabíjanie však už zadarmo nie je

Nabíjačky stále chýbajú v regiónoch.

V hlavnom meste vyrástla najmodernejšia nabíjacia stanica pre elektromobily. Nabíjanie však už zadarmo nie je
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Bratislave vybudovali najmodernejšiu nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Podľa odborníkov je tak Slovensko o niečo bližšie k zlepšeniu elektromobility. No ľudia sa sťažujú, že nabíjanie už nie je zadarmo.

Nabíjacia stanica ako jediná na Slovensku umožňuje využiť až 400-kilowattové (kW) nabíjanie. „Auto sme schopní nabiť za nejakých 20 minút, závisí od veľkosti konkrétnej batérie. V prípade, ak bude nabíjacia technológia vylepšená na strane áut, tak budeme hovoriť okolo desať minút,“ priblížil predseda Predstavenstva Západoslovenskej energetiky Juraj Krajcár.

„Bežné autá sa nabíjajú bežne na 150 kW. Tie, s ktorými ja cestujem, tam sa potom čaká 50 minút do 80 percent,“ ozrejmil šéfredaktor časopisu TouchIT Ondrej Macko.

Viac o rozširovaní nabíjacích staníc na Slovensku priniesla v Správach RTVS redaktorka Andrea Škutová:

Výhodou nabíjacej stanice je najmä jej poloha – v centre mesta. Dlhodobo bol problém s tým, že sa nachádzali mimo centier. Mesto v budovaní ďalších nabíjačiek plánuje pokračovať.

„Máme už vytipovaných desať ďalších lokalít, kde by sme mohli pri našich budovách urobiť body, kde by boli takéto elektronabíjačky,“ informoval starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Matej Vagač.

Nabíjačky však chýbajú najmä v regiónoch. „Bratislava je hlavné mesto, takže to bola priorita pre krajinu, keďže je tu najviac obyvateľov, ktorí dochádzajú za prácou. Ale samozrejme plánujeme aj budovanie v ďalších mestách a obciach,“ uviedla štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Denisa Žiláková.

Prvé nabíjacie stanice, napríklad pri obchodných centrách, boli zadarmo. Teraz sa však už za všetky platí. „V prípade verejných nabíjačiek je to úplne bežné. Predstavte si, že niekde prídete a akoby ste si natankovali benzín, akurát tuto čerpáte elektrinu. No a za nabitie elektriny musíte zaplatiť, lebo aj za tú elektrinu musí niekto zaplatiť,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Bezplatne alebo so zľavou si môžu ľudia nabiť auto len na neverejných súkromných nabíjacích staniciach. Tie si môžu vybudovať súkromní zamestnávatelia a poskytovať zvýhodnené nabíjanie pre svojich zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko