Na hlavný obsah

V Indii zúri vírus, prenáša ho hlavne hmyz. Hlásia najmenej 32 obetí, ide prevažne o deti a tínedžerov

Patrí do rovnakej skupiny vírusov ako besnota.

V Indii zúri vírus, prenáša ho hlavne hmyz. Hlásia najmenej 32 obetí, ide prevažne o deti a tínedžerov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej 32 obetí si vyžiadal vírus Chandipura, ktorý sa šíri v Indii. Médiá hovoria o najhoršom údere tejto nákazy za posledných 20 rokov. Informoval o tom britský spravodajský portál The Telegraph.

Vírus na ľudí prenáša prevažne hmyz, hlavne pieskové mušky a komáre. Choroba, ktorú vírus spôsobuje, je dosiaľ nedostatočne preskúmaná. Nákazu zaznamenali u viac ako 80 osôb v západnom štáte Gudžarát. Prípady však hlásia aj zo susedných štátov.

Chandipura patrí do rovnakej skupiny vírusov ako besnota. Vírus najviac cieli na deti a mladých ľudí do 15 rokov. Symptómy sa podľa The Guardian prejavia veľmi rýchlo a prejavujú sa rôzne. Môže ísť o horúčku či bolesti hlavy, no môže spôsobiť aj opuch mozgu, pre ktorý môžu nastúpiť kŕče, záchvaty, kóma a následne smrť.

Orgány v štáte Gudžarát sa momentálne snažia čo najrýchlejšie zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu. Ako informovali, testy podstúpilo už viac ako 50-tisíc ľudí. Okresné aj vidiecke nemocnice dostali upozornenie, aby vzorky podozrivých prípadov zaslali do centrálneho diagnostického laboratória v Pune.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet