Na hlavný obsah

V Kalifornii horí jeden z najväčších požiarov v dejinách štátu. Spálil už skoro tisíc kilometrov štvorcových

Vynútil si už evakuáciu viac ako 4 000 ľudí.

V Kalifornii horí jeden z najväčších požiarov v dejinách štátu. Spálil už skoro tisíc kilometrov štvorcových
Lesný požiar v Kalifornii. Foto: JOSH EDELSON/AFP/AFP/Profimedia

Lesný požiar, ktorý sa v stredu (24. 7.) rozhorel na severe Kalifornie, sa rýchlo stal jedným z najväčších v dejinách západoamerického štátu, keď do piatkového (26. 7.) večera spálil oblasť s plochou skoro 1 000 kilometrov štvorcových.

Úrady za extrémneho šírenia plameňov nariaďovali nové evakuácie a očakávali pokračovanie nepriaznivého vývoja, informuje agentúra AP.

Požiar nazvaný Park Fire vypukol na okraji mesta Chico severne od kalifornskej metropoly Sacramenta a šíri sa smerom na sever cez prevažne neobývané oblasti, pričom vysiela do vzduchu vysoké oblaky dymu.

Vynútil si už evakuáciu viac ako 4 000 ľudí a zničil vyše 130 budov. V piatok sa plamene priblížili k národnému parku Lassen Volcanic, ktorého správa musela vypratať svoju centrálu v horskej obci Mineral.

Podľa posledného hlásenia kalifornskej lesníckej a hasičskej agentúry Cal Fire sa požiar postupne rozšíril na približne 970 kilometrov štvorcových, čo je zhruba dvojnásobok rozlohy Prahy. Dostal sa tak medzi 15 najväčších požiarov v dejinách Kalifornie a pravdepodobne ďalej porastie.

Horiace auto aj blesky

„Je tam obrovské množstvo paliva a bude to vysokým tempom pokračovať,“ povedal o šírení ohňa veliteľ hasičskej operácie Billy See. Park Fire aj v piatok večer zostával klasifikovaný ako úplne nekontrolovaný, zatiaľ čo počet hasičov zapojených do boja s požiarom narástol na skoro 2 500.

Podľa úradov ho spôsobil istý 42-ročný muž z mesta Chico, ktorý sotil horiace auto do priekopy pri ceste a potom z miesta činu odišiel. Polícia už podozrivého zatkla, v pondelok by sa mal prvýkrát postaviť pred súd.

Park Fire je jedným z desiatok významných požiarov, ktoré aktuálne na západe Spojených štátov horia. Mnohé z nich začali úderom blesku, čo je prípad aj toho vôbec najväčšieho, ktorý aktuálne zúri na pomedzí štátov Oregon a Idaho.

Rozhorel sa 17. júla a za desať dní zachvátil vyše 1 600 kilometrov štvorcových, pričom v piatok stále nebol pod kontrolou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet