Na hlavný obsah

Mokré plavky sú rizikom. Urológ radí, ako predísť infekcii a ako sa liečiť. Prečo si treba dať pozor na urologické čaje?

Na mokré plavky častejšie doplácajú ženy.

Mokré plavky sú rizikom. Urológ radí, ako predísť infekcii a ako sa liečiť. Prečo si treba dať pozor na urologické čaje?
Návštevníčka kúpaliska Tehelné pole počas letných horúčav. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dovolenky sa spájajú s kúpaním a vodnými športami. Ak zostávate po okúpaní v mori alebo v bazéne v mokrých plavkách, zvyšuje sa u vás riziko infekcie močových ciest. Týka sa to najmä žien. Upozornil na to urológ Peter Garaj v Ranných správach. Poradil, ako predísť infekciám počas letných mesiacov.

„Keď sa ľudia okúpu a zostanú ležať v mokrých plávkach, je tam zvýšené riziko prechladnutia a zvýšené riziko infekcie močových ciest. Zvlášť u žien,“ povedal urológ.

Súvisí to najmä s anatomickým uložením močovej rúry a jej štruktúrou a tvarom v ženskom tele. „Baktérie sa dostanú ľahšie do močového mechúra u žien,“ vysvetlil Garaj. Vhodnou prevenciou je podľa neho najmä prezliecť sa z mokrých do suchých plaviek.

Príznaky, prevencia a liečba

Infekcia močových ciest má typické príznaky ako pálenie a rezanie pri močení, bolesť podbruška, u niektorých ľudí sa môže vyskytnúť aj krv v moči. Taktiež má človek častejšie nutkanie na močenie cez deň aj v noci.

Ak už človek pociťuje prvé príznaky infekcie, urológ zo všetkého najprv radí zvýšiť príjem tekutín. „To najviac účinkuje ako prevencia, ale aj ako prvá pomoc pri infekciách močových ciest,“ dodal Garaj.

Tiež sa používajú rôzne voľne dostupné preparáty, ktoré obsahujú extrakty d-manózy, blokurimy alebo brusnice. Pozor si treba podľa urológa dať aj na špecializované urologické čaje.

„Môžu byť dobré, keď si človek dá jeden. Keď ho ale vypije dva litre, často to má opačný efekt,“ priblížil. Dodal, že urologické čaje sú dráždivé pre močový mechúr a môžu zvýrazniť symptómy infekcie.

Lekára by mal človek vyhľadať vtedy, ak príznaky infekcie neustúpia v priebehu dvoch dní alebo nastúpia zvyšujúce sa teploty, radí odborník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko