Na hlavný obsah

Nemecký súd skúma odvolanie bývalej sekretárky z koncentračného tábora. Dnes má už 99 rokov

Pred dvomi rokmi ju súd uznal za vinnú.

Nemecký súd skúma odvolanie bývalej sekretárky z koncentračného tábora. Dnes má už 99 rokov
Na snímke Irmgard Furchnerová. Foto: STVR

Nemecký Spolkový súdny dvor skúma v odvolacom konaní rozsudok nad bývalou sekretárkou nacistického koncentračného tábora v Stutthofe. Dnes 99-ročnú Irmgard Furchnerovú uznal súd pred dvomi rokmi za vinnú.

Koncentračný tábor Stutthof pri poľskom Gdaňsku bol po otvorení koncom roku 1939 spočiatku určený pre poľskú inteligenciu a domácich odporcov nacizmu. Neskôr sa stal táborom vyhladzovacím, v ktorom nacisti zabili 65-tisíc ľudí.

Irmgard Furchnerová v ňom pôsobila na poste sekretárky v rokoch 1943 až 1945. Mala vtedy 18 a 19 rokov. Súd ju pred dvomi rokmi uznal za vinnú zo spoluzodpovednosti za vraždu 10 500 ľudí. Vymeral jej trest odňatia slobody na dva roky podmienečne.

Súdnemu procesu s 99-ročnou Irmgard Furchnerovou sa v Správach venoval redaktor Tibor Macák:

„Obete, ktoré zastupujem pred súdom, chceli ako žalobcovia dosiahnuť len to, aby justícia uznala Furchnerovú za vinnú. Nezaujímalo ich, koľko rokov dostane, alebo či to bude podmienečný trest. Chceli dosiahnuť len potvrdenie viny štátom vo forme napomáhania k vražde pri tom obludnom počte zabitých ľudí,“ priblížil právny zástupca obetí Hans-Jürgen Förster.

Nemecký trestný zákon umožňuje stíhanie dozorcov a zamestnancov koncentračných táborov v čase druhej svetovej vojny podľa paragrafu o napomáhaní pri masovom zabíjaní. Prvýkrát ho nemecká justícia uplatnila v prípade odsúdenia bývalého dozorcu Johna Demjanjuka v roku 2011.

„To sa síce ľahko povie, že išlo len o sekretárku. V tejto pozícii však mala dôležitú úlohu v byrokracii koncentračného tábora,“ ozrejmila prokurátorka Maxi Wantzenová.

Keďže sa Furchnerová proti rozsudku odvolala, Spolkový súdny dvor teraz preskúma verdikt nižšieho súdu z roku 2022, či neurobil procesnú chybu. V prípade vraždy a jej napomáhaniu nie je možné rátať ani s tým, že by došlo k jej premlčaniu.

Spolkový súdny dvor oznámil, že jeho verdikt je možné očakávať buď 6. alebo 20. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet