Na hlavný obsah

Banské nešťastie v Poľsku neprežil jeden baník, ďalší je stále nezvestný

S približne desiatkou z nich nemajú záchranári kontakt.

Banské nešťastie v Poľsku neprežil jeden baník, ďalší je stále nezvestný
Poľská baňa Rydultowy. Foto: STVR

Banské nešťastie v Poľsku neprežil jeden baník, ďalší je stále nezvestný. Podľa poľských médií to vo štvrtok (11. 7.) oznámil šéf ťažobnej spoločnosti Poľska Skupina Górnicza (PGG), ktorej uhoľná baňa Rydultowy blízko hraníc s Českom patrí. Baňu ráno zasiahol silný otras, na povrch sa podarilo podľa skorších informácií dostať 76 zo 78 baníkov.

Šéf PGG Leszek Pietraszek podľa televízie TVN24 večer oznámil, že zomrel jeden zo zranených baníkov. Z dvoch nezvestných baníkov sa jedného podarilo nájsť a záchranári ho práve vynášajú z bane, druhý zostáva nezvestný.

Do pátrania je zapojených 11 záchranných tímov, dodala agentúra Reuters.

Zo 76 evakuovaných baníkov bolo 17 zranených. Najvážnejšie zraneného baníka prepravil do najbližšej nemocnice vrtuľník, ostatných previezli sanitky, napísal server Onet. Ťažkosti s počítaním baníkov pramenia podľa neho aj z toho, že predtým niekoľko samostatných baní bolo v roku 2016 zlúčených do jednej.

Podľa hovorkyne PGG otras nastal po 8.00 h v hĺbke približne 1,2 kilometra. Hovorkyňa Alexandra Wysocká-Siembigová vylúčila výbuch metánu. „Došlo k silnému otrasu. Sú tam zranení, vyťahujú ich, “ povedal poľskej tlačovej agentúre PAP dispečer banského úradu.

Baňa Rydultowy je jednou z najstarších čiernouhoľných baní v Hornom Sliezsku, podotkla TVN24. V prevádzke je od roku 1792 a v súčasnosti zamestnáva vyše 2000 baníkov. Ťažba sa v nej plánuje do roku 2043. Už v minulosti sa v nej odohralo banské nešťastie, v roku 2020 zomrel 46-ročný baník po uvoľnení horniny z banského stropu a o rok skôr zahynul pri otrase 44-ročný banský pracovník, píše server Onet.

Poľsko, ktoré je z veľkej časti energeticky závislé od uhlia, zažilo v posledných rokoch viacero banských nešťastí. Napríklad tento rok v máji prišli o život traja baníci pri otrase na bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet