Na hlavný obsah

Samosprávy majú problém s peniazmi. Pomôcť by mohlo spájanie menších obcí do väčších celkov

V počte municipalít sme druhí v Európskej únii.

Samosprávy majú problém s peniazmi. Pomôcť by mohlo spájanie menších obcí do väčších celkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak musia šetriť ministerstvá, mali by šetriť aj mestá a obce. Upozornil na to podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SR). Samosprávy hovoria, že svoje výdavky museli znížiť, keď im štát zasiahol do rozpočtov. Odpoveďou by však mohlo byť spájanie menších obcí do väčších celkov.

Štát potrebuje znižovať schodok vo verejných financiách. Šetriť by preto mali aj samosprávy. „Aj obce, keď hľadajú svoje zdroje, tak ako my – ministerstvá – sme pripravení prepustiť 10, 15, 20, 30 percent, no tak sa zamyslime aj nad touto obálkou,“ povedal podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

Mestá a obce už svoje rozpočty museli konsolidovať po tom, keď ešte minulá vláda zvýšila daňový bonus na dieťa, čo samosprávam znížilo príjmy.

Ako by mohlo vyzerať šetrenie obcí a miest zisťoval v Správach RTVS redaktor Vladimír Amrich:

„Neexistuje v samospráve prezamestnanosť, pretože ak sa prijímajú noví zamestnanci, tak buď sú to terénne opatrovateľky, alebo sú to ľudia do komunitných centier. Alebo sú ľudia do pracovných, takzvaných robotníckych pozícií v rôznych podnikoch na úrovni aj mestských s.r.o., ktorí robia v technických službách a tak ďalej,“ ozrejmil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Dlhodobo diskutovaným riešením, ako zefektívniť samosprávu, je zlučovanie menších obcí do väčších administratívnych celkov.

„V počte municipalít, podľa dát Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sme druhí v Európskej únii. Máme približne 54 municipalít na 100-tisíc obyvateľov. Tesne pred nami je Česko, za nami je Francúzsko. Ostatné krajiny majú municipalít menej, a to aj výrazne menej,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Inšpirácia zahraničím

Napríklad Fínsko, ktoré má podobný počet obyvateľov, má len desatinu samosprávnych jednotiek. Výrazne nižšie počty municipalít majú aj Poľsko a Maďarsko. Zlučovaním samospráv by štát dokázal výrazne ušetriť.

„Náklady na samosprávu predstavujú približne šesť percent HDP. To znamená, že pri tomto objeme už môžeme predpokladať, že v prípade naozaj úspešnej reorganizácie by dochádzalo k úsporám v rádoch desiatok až stoviek miliónov eur,“ zhodnotil Kočiš.

„Máme predložený plán na ministerstve vnútra. Hovoríme o centrách zdieľaných služieb. To znamená, aby sa šetrilo v rozsahu nákladov na služby, kde rozsah služieb chceme zachovať, ale samozrejme, keď dáme 20 obcí dohromady a vytvoríme jedno centrum, tak sa budú náklady optimalizovať,“ priblížil Božik.

Vzorom pre spájanie samosprávnych jednotiek by mohli byť aj cirkvi. Rímsko a grécko-katolícka cirkev pokrývajú celé územie Slovenska. Svoju agendu zvládnu vykonávať prostredníctvom 1500 farností, zatiaľ čo obcí je takmer 3-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika