Na hlavný obsah

V štátnej správe sa mali robiť veľké škrty. Teraz ministri hovoria, že prepustiť tretinu zamestnancov nie je reálne

Ministri zamestnancov postupne prepúšťajú, no nie tretinu.

V štátnej správe sa mali robiť veľké škrty. Teraz ministri hovoria, že prepustiť tretinu zamestnancov nie je reálne
Ministri síce prepúšťajú, no nie tretinu zamestnancov. Foto: RTVS

Avizované veľké škrty v štátnej správe sa zatiaľ nekonajú. O tretinu zamestnancov menej, čo avizoval ešte v apríli premiér Robert Fico, bude podľa viacerých ministrov nereálne. Vo verejnej správe pracuje približne 440-tisíc ľudí.

„Ten 30-percentný rez by absolútne nebol viditeľný a ministerstvá a orgány štátnej správy by mali rovnaký výkon,“ takto ohlasoval plány zoštíhliť štátnu správu premiér Robert Fico ešte na jar. Malo sa to týkať najmä zamestnancov ministerstiev. Veľké prepúšťanie sa zatiaľ nekoná.

Ako pokračuje prepúšťanie v štátnej správe zisťovala v Správach RTVS redaktorka Katarína Wildová:

„Naše členské odborové zväzy, ktorých zástupcovia zamestnancov pôsobia na jednotlivých ministerstvách alebo v orgánoch štátnej správy, nemajú zatiaľ žiadne informácie o pripravovanom prepúšťaní zamestnancov. Nemajú teda ani, koho by sa to malo týkať, ani v akom počte,“ informovala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Ministri síce niektorých zamestnancov postupne prepúšťajú, no nie tretinu. „Od začiatku pôsobenia sme zoškrtali počet zamestnancov v riadnom pracovnom pomere o 100 a o ďalších 100 dohodárov. Zároveň sme spustili tzv. procesno-personálny audit, na základe ktorého sa potom zariadime ďalej,“ ozrejmil minister práce Erik Tomáš.

„My sme v čase, kedy to úloha z vlády ukladala, predložili navrhované šetrenie, teda čísla, o koľko znížime naše stavy. Neviem vám ich povedať z hlavy, ale splnili sme si to do bodky,“ uviedol minister dopravy Jozef Ráž.

„Okrem toho, že sa znížili počty na minimum na dohodárov, a teda neprijímame nových pracovníkov, máme možnosť platiť platy eurofondárov z európskych peňazí. Tak to všetko tlačíme do tohto systému,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Pre dosiahnutie efektu by mala vláda začať konať

Bývalý šéf Útvaru hodnoty za peniaze a opozičný poslanec Štefan Kišš upozorňuje, že aby malo prepúšťanie nejaký efekt, vláda by už mala konať.

„Z hľadiska finančného nás určite nezachráni podobne ako výber daní. Oboje samozrejme treba robiť, v nejakej miere, ale procesy trvajú nejakú dobu a sme v polovičke roka na to, aby sa prejavili aj finančne budúci rok,“ podotkol poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš.

Minister financií naznačil, že 30-percentný škrt na ministerstvách nebude reálny. Dodal, že nie je dôležité percento, ale ušetrená suma.

„Mám v pláne už tento rok niekoľko desiatok miliónov ušetriť aj na ministerstve financií. Nehovorím, či to bude 20 alebo 30 percent, zase nemôžeme znefunkčniť úplne štát. Viete, také tie reči, že ušetríte na štáte 1,4 miliárd, je nereálne,“ skonštatoval minister financií Ladislav Kamenický.

Podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz by sa dala na platoch štátnych zamestnancov ušetriť aj miliarda. „Na mzdy štátnych zamestnancov ide viac ako 14 miliárd eur. Keby sa štátu podarilo ušetriť desať percent týchto výdavkov, tak by mal splnenú úlohu v znižovaní deficitu verejných financií,“ zhodnotil analytik spoločnosti Iness Radovan Ďurana.

Analytik však hovorí o desatine zo všetkých zamestnancov štátu, teda aj učiteľov, lekárov, či policajtov. Tých je paradoxne na Slovensku nedostatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko