Na hlavný obsah

V zariadeniach sociálnych služieb je málo sestier. Problémy spôsobujú rozdiely v platoch

Štát pracuje na zmenách.

V zariadeniach sociálnych služieb je málo sestier. Problémy spôsobujú rozdiely v platoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rozdiely v platoch zdravotných sestier spôsobujú problémy. Štát vlani zvýšil mzdy sestrám v zdravotníckych zariadeniach, nie však v školstve pri vzdelávaní budúcich zdravotníkov. A ani pri starostlivosti o klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Rezorty práce, zdravotníctva a školstva pracujú na zmenách.

Zdravotná sestra Martina Mrvová sa už 14 rokov stará o klientov domova pre seniorov v Prievidzi. Pravidelne dostáva ponuky, aby odišla pracovať do zdravotníctva. Takúto možnosť zatiaľ odmieta napriek tomu, že by dostala vyšší plat.

Problémy s platmi sestier v domovoch sociálnych služieb sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Slovenskej televízie Miriam Dobrotová:

Mnohé sestry zo sociálnych zariadení odišli a získať nové, je problém. Vlani štát zdvihol platy sestrám v zdravotníckych zariadeniach, na tie zo sociálnej oblasti pozabudol.

„Sociálne služby majú nízke tabuľkové platy, keďže v tom zdravotníctve sa to v roku 2023 upravovalo. Zariadenia sociálnych služieb nedokážu fungovať bez zdravotníckych pracovníkov,“ uviedla riaditeľka Zariadenia pre seniorov v Prievidzi Mária Znášiková.

Pomáhajú dôchodkyne

Mladých sa snažia prilákať napríklad osobnými príplatkami zo svojich rozpočtov. „Veľmi nám pomáhajú zdravotné sestry, ktoré odchádzajú z nemocnice na dôchodok a ešte popri dôchodku sú ochotné pracovať aj na pol úväzku,“ pokračovala Mária Znášiková.

Ministerstvo práce si uvedomuje dlhodobé rozdiely v odmeňovaní. Od budúceho roka dostanú zariadenia podmienené odkázanosťou a zariadenia krízovej intervencie o 26 milionóv eur viac ako v tomto roku.

„Rezort na tento účel vynaloží spolu vyše 262 miliónov eur. Viac finančných prostriedkov prispeje k udržateľnosti a dostupnosti sociálnych služieb a pomôže stabilizovať zamestnancov, vrátane zlepšenia ich odmeňovania,“ uviedol rezort v stanovisku .

Podobný problém je aj v školstve. Sestry vyučujúce odborné predmety na zdravotníckych školách tiež lákajú vyššie platy v nemocniciach a zo školstva odchádzajú. Rezorty zdravotníctva a školstva problém už spoločne riešia. Prípadné zmeny však môžu zdravotnícke školy očakávať až o rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika