Na hlavný obsah

V Zázrivej požičiavajú obranné spreje proti medveďom. Sú účinnejšie ako zbrane

Podľa odborníkov majú vysokú úspešnosť.

V Zázrivej požičiavajú obranné spreje proti medveďom. Sú účinnejšie ako zbrane
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obranné spreje proti medveďom začala požičiavať Záchranná stanica v Zázrivej. Turisti si ho zadarmo zoberú a po návrate z hôr vrátia. Podľa odborníkov majú vysokú úspešnosť. K spreju dostanú aj krátku prednášku.

„Keď sa diali rôzne útoky a šírila sa panika okolo medveďov, tak tu chýbali konkrétne kroky, rady, nejaký manuál alebo nejaké upozornenia, ako sa ľudia majú správať v lese,“ hovorí správca Záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej Metod Macek.

Obranným sprejom proti medveďom sa v Správach venoval redaktor Erik Vrábel:

Správca záchrannej stanice zobral osvetu do svojich rúk. O obranné spreje majú ľudia záujem. Požičiavajú si ich na jednodňovú turistiku alebo na víkendový pobyt na chate.

„Je zaujímavé, že ho nikdy nepoužili a dokonca maximálne videli len stopu medveďa, ale boli takí spokojní, že sa na tej vychádzke cítili dobre, že neboli v panike a strachu,“ pokračuje Macek.

„V prvom rade si ho vytiahneme z puzdra, následne si odistíme poistku smerom k sebe a tým pádom už je sprej pripravený na použitie,“ opisuje marketingový riaditeľ IBO, s. r. o.Milan Sedláček.

Výhoda oproti zbrani

Sprej zvieraťu neublíži. „To je jedna z veľkých výhod oproti zbraniam alebo chladným zbraniam. Dočasne ho paralyzuje, oslepí a tým vám dáva priestor na únik,“ dodáva Sedláček.

„Oslepnutie, opuch slizníc, sčervenanie očí a tak ďalej. Následne máme druhý sprej, ktorý funguje na báze OC, teda výťažku kapsaicínu, štipľavých čili papričiek a ten spôsobuje pálenie,“ povedala produktová manažérka Tetrao Paulína Hala Magdadiová.

Spreje majú dosah do desať metrov a sú účinné aj v protivetre do 180 kilometrov za hodinu. „Ak ten sprej budeme mať na turistike v batohu, tak nám nepomôže, pretože ho nestihneme vybrať. Sú rôzne puzdrá, alebo ho budeme mať pripnutý na opasku,“ upozorňuje Juraj Žiak zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

„Je to podľa mňa najúčinnejšie, čo môže byť. Je to účinnejšie ako zbraň, pretože týmto sa nedá netrafiť. Určite nepoužívať len tak, že medveď niekde prechádza okolo a obzerá si vás. Keď už sa približuje a tlačí vyložene do takého ústupu, tak vtedy ho treba použiť,“ hovorí Macek.

Najdôležitejšie je, aby zvieratá v lese vedeli o prítomnosti ľudí. Teda aby sa rozprávali alebo mali pri sebe rolničku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko