Na hlavný obsah

Veterná smršť na Pohode vyvolala spomienky na rok 2009. Pád stanu si vtedy vyžiadal aj dve obete

Desiatky ľudí utrpeli zranenia.

Veterná smršť na Pohode vyvolala spomienky na rok 2009. Pád stanu si vtedy vyžiadal aj dve obete
Silná búrka vyčíňala na Pohode aj v roku 2009, vtedy to dopadlo tragickejšie.

Nešťastie sa na festivale Pohoda stalo aj pred 15 rokmi. Aj vtedy pre silný vietor spadol na návštevníkov jeden zo stanov. Desiatky ľudí utrpeli zranenia, dvaja zomreli. Organizátori festival predčasne ukončili.

Približne o pol štvrtej poobede sa festivalom Pohoda prehnala silná búrka. Plachta veľkého koncertného stanu sa pretrhla a ľudia začali panikáriť. Nárazová rýchlosť vetra prekročila dovolené hodnoty, pri ktorých sa nedalo stan prevádzkovať.

Stan zavalil desiatky ľudí. Na mieste zomrel 29-ročný muž a 19-ročná žena podľahla následkom zranení o niekoľko mesiacov.

Tragédii na festivale Pohoda z roku 2009 sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Zdokumentované máme, že bol nesprávne postavený. Najzákladnejšou príčinou pádu stanu bolo to, že neboli bočné steny. Ak by tam bočné steny boli, ten stan nepodfúkne a nespadol by,“ konštatoval riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity Gustáv Kasanický.

„Ja som sa v roku 2009 podieľal na záchranných prácach pri páde toho prvého stanu. Bolo nesmierne dôležité, že organizátor festivalu festival prerušil. To, že ho prerušil, zabránilo oveľa ťažším následkom,“ spomínal hlavný lekár festivalu Jaroslav Vidan.

Súdny proces stále neskončil

V roku 2010 polícia obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia majiteľa nemeckej firmy, ktorá spomínaný stan prevádzkovala. „Potreba nainštalovania bočných stien stanu vo víchrici bola uvedená v bode 16 a 19 Zmluvy. Tieto povinnosti zo strany organizátora festivalu neboli splnené,“ argumentovala právna zástupkyňa staviteľa stanu Darina Karábová.

„My už nespolupracujeme, samozrejme, so spoločnosťou, ktorá ho stavala v roku 2009,“ uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Po desiatich rokoch sa kauza dostala na okresný súd v Trenčíne. Ten trestné stíhanie prerušil. Vtedajšiu sudkyňu disciplinárne potrestali za prieťahy v konaní.

Ministerstvo spravodlivosti v júni 2018 zaevidovalo podnet na obžalobu proti majiteľovi firmy Jakobovi Bossertovi, ktorá stan dodala. Rezort však podnet zamietol a prípad vrátil späť na okresný súd. Súdny proces tak stále pokračuje. Majiteľ nemeckej firmy sa však už na viacerých pojednávaniach nezúčastnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko