Na hlavný obsah

VIDEO: Čínska raketa počas testu nečakane vzlietla a zrútila sa do hôr

Nikto sa pri incidente nezranil.

Vesmírna raketa čínskej súkromnej spoločnosti pri nedeľňajšom (30. 6.) teste nechtiac odštartovala a zrútila sa v hornatej oblasti mesta Kung-i v centrálnej časti Číny. Po dopade na zem explodovala, informoval v pondelok (1. 7.) spravodajský server The Guardian. Podľa dostupných informácií nebol nikto zranený.

Prvý stupeň rakety Tchien-lung-3 sa pre štrukturálne zlyhanie odpojil pri statickom teste zo štartovného stojanu, uviedla vo vyhlásení spoločnosť Beijing Tianbing, známa tiež ako Space Pioneer.

Videozáznam, ktorý sa objavil na internete, ukazuje, ako vyletela kolmo do vzduchu, kým stratila ťah, vodorovne sa otočila a spadla na zem, kde vybuchla medzi zalesnenými kopcami. Časti raketového stupňa zostali roztrúsené v „bezpečnej oblasti“, ale spôsobili miestny požiar, uviedol úrad pre naliehavé situácie v meste Kung-i.

Dvojstupňová raketa Tchien-lung-3 (Nebeský drak) je čiastočne opakovane použiteľná raketa, ktorú vyvíja spoločnosť Space Pioneer. Tá patrí medzi malú skupinu výrobcov rakiet v súkromnom sektore, ktorý v posledných piatich rokoch zažíva rýchly rozvoj.

Pád trosiek rakety po štarte nie je v Číne ničím výnimočným, ale je veľmi zriedkavé, aby časť vyvíjaného zariadenia neplánovane vyletela zo svojho testovacieho stanovišťa a zrútila sa, dodal The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet