Na hlavný obsah

VIDEO: Ďalšie víťazstvo pre Philipsena, v záverečnom špurte zdolal krajana van Aerta

V súboji o žltý dres zmena nenastala.

VIDEO: Ďalšie víťazstvo pre Philipsena, v záverečnom špurte zdolal krajana van Aerta
Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral 13. etapu TdF 2024. Foto: TASR/AP

Belgický cyklista Jasper Philipsen triumfoval v 13. etape 111. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Alpecin – Deceuninck zdolal v špurte 165,3 km dlhej etapy z Agenu do Pau druhého krajana Wouta van Aerta (Visma Lease a Bike), tretí finišoval Nemec Pascal Ackermann (Izrael – Premier Tech).

V súboji o celkové prvenstvo zmena nenastala, v žltom drese je naďalej Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates).

Philipsen si pripísal druhý triumf na tohtoročnej Tour, predtým uspel aj v 10. etape. Pogačar má na čele naďalej identický náskok 1:06 min na druhého Belgičana Remca Evenepoela (Soudal QuickStep), tretí je Dán Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike) s mankom 1:14 min.

Pozrite si záverečný špurt 13. etapy Tour de France:

Cyklistov čakala v piatok (12. 7.) prevažne rovinatá etapa, dve vrchárske prémie najnižšej štvrtej kategórie boli na trati až v záverečnej štvrtine. Dôležitým faktorom bol vietor, ktorý lákal veľa jazdcov do úniku, išlo sa v rýchlom tempe.

Nedlho po štarte sa podarilo od pelotónu odpútať viac ako dvadsiatke jazdcov, čo potešilo najmä tím muža v zelenom drese Intermarché – Wanty.

Líder bodovacej súťaže Eritrejčan Biniam Girmay sa nemusel snažiť na jedinej šprintérskej prémii v Nogare, ktorá prišla na pretras zhruba v polovici trate, únik vybral všetky body, najviac Francúz Romain Grégoire z Groupama-FDJ.

V pohotovosti však boli stajne s jazdcami pre celkové poradie, v úvode vyskúšal súperov na vetre najmä tím Visma Lease a Bike s Vingegaardom, no Pogačar i Evenepoel útok zachytili.

Vietor robil problémy

Približne 60 km pred cieľom vietor opäť zosilnel a pelotón sa začal trhať. Zaostal i víťaz piatej etapy Mark Cavendish z Astany Qazaqstan. Pelotón zlikvidoval únik ešte pred nájazdom do záverečných kopcov, o triumfe začali premýšľať klasikári a vrchári.

Do problémov sa dostali ďalší šprintéri, najmä víťaz šiestej etapy Dylan Groenewegen (Jayco AlUla). Oboma vrchárskymi prémiami prešiel ako prvý Nór Tobias Johannessen (Uno-X Mobility) tesne pred Ekvádorčanom Richardom Carapazom (EF Education – Easy Post), dvojicu dostihol pelotón 20 km pred cieľom.

Úplný záver poznačil pád menej ako kilometer pred cieľom v strede okresaného pelotónu. Hlavní favoriti na prvenstvo sa mu však vyhli a Philipsen ukázal svoje rýchlostné kvality, keď zvládol dlhý špurt z prvej figúry. Girmay bol blízko k štvrtému triumfu, no nenašiel si ideálnu líniu a finišoval na štvrtom mieste.

V sobotu (13. 7.) čakajú jazdcov opäť súboje vo vysokohorskom prostredí, 14. etapa má 151,9 km a vedie z Pau do St. Lary-Soulan. Záverečný výstup na Pla d’Adet patrí do najvyššej HC kategórie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport