Na hlavný obsah

VIDEO: Eritrejčan Girmay s druhým etapovým triumfom, žltý dres drží stále Pogačar

V záverečnom špurte predbehol Belgičana Philipsena.

VIDEO: Eritrejčan Girmay s druhým etapovým triumfom, žltý dres drží stále Pogačar
Eritrejský cyklista Biniam Girmay. Foto: TASR/AP

Eritrejský cyklista Biniam Girmay triumfoval v ôsmej etape 111. ročníka Tour de France, ktorá viedla z Semur-en-Auxois do Colombey-les-Deux-Eglises a merala 183,4 km.

Jazdec tímu Intermarché–Wanty sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a zaznamenal druhé víťazstvo na prebiehajúcich pretekoch. Druhý finišoval Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck), tretí skončil jeho krajan Arnaud de Lie (Lotto–Dstny).

Žltý dres lídra celkovej klasifikácie si udržal Slovinec Tadej Pogačar z SAE Team Emirates. Na čele poradia má pred Belgičanom Remcom Evenepoelom naďalej náskok 33 sekúnd.

Pozrite si záverečný špurt ôsmej etapy Tour de France:

Stúpania i roviny

Sobotňajšia (6. 7.) zvlnená etapa s niekoľkými krátkymi, ale strmými stúpaniami, mala profil vyhovujúci klasikárom. V pelotóne už chýbal Mads Pedersen (Lidl-Trek), ktorému bolesť a opuch spôsobené pádom v šprinte piatej etapy zabránili pokračovať v pretekoch.

Krátko po štarte sa odpútala trojica Stefan Bissegger, Neilson Powless (obaja EF Education–EasyPost) a Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) a vybudovala si mierny náskok. Držiteľ bodkovaného dresu Abrahamsen bral na prvej prémii dva body a po tom, ako sa jeho kolegovia vrátili do balíka, rozhodol sa vpredu pokračovať sám.

Zbieral tak všetky vrchárske body a vyhral aj jedinú šprintérsku prémiu dňa. Z balíka šprintoval najlepšie Biniam Girmay a upevnil si vedenie v súťaži o zelený dres. Pelotón, v ktorom na čele pracovali jazdci tímov Intermarché, Lotto a Cofidis, dovolil Nórovi vypracovať si vyše trojminútový náskok.

V polovici pretekov postihol defekt Gerainta Thomasa (Ineos) a musel tuho bojovať s návratom do pelotónu. V ňom došlo k pádu a jeho rozdeleniu na dve časti, postupne sa však skupiny spojili.

Abrahamsen prešiel ako prvý aj poslednou vrchárskou prémiou na Côte de Giey-sur-Aujon a zobral si v etape maximálny počet bodov do bodkovanej súťaže. Pretekárov začal následne kropiť dážď. Napriek zhoršeným podmienkam pelotón zvyšoval tempo, 25 km pred cieľom mal Nór už len minútový náskok.

Necelých 15 km pred páskou pelotón Abrahamsena dostihol a všetko tak spelo k hromadnému šprintérskemu dojazdu. V koncovke začal ako prvý špurtovať Coquard, ale Girmay sa prehnal okolo neho a dokázal odraziť aj útok Philipsena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport