Na hlavný obsah

VIDEO: Japonskí vedci vytvorili „usmievajúceho sa“ robota, na človeka sa však zatiaľ nepodobá

Pokrok dosiahli vďaka živej koži.

Japonskí vedci našli spôsob, ako pripevniť živú kožu vyvinutú s pomocou ľudských buniek na tvár robotov, aby dosiahli realistickejší úsmev a ďalšie mimické výrazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Experti z tokijskej univerzity zverejnili výsledky svojej práce tento týždeň spoločne s videonahrávkou slizovito vyzerajúceho ružového materiálu. Ten sa rozťahuje do ľahko znepokojujúceho úsmevu. Stanica BBC konštatovala, že prototyp pripomína skôr ovocné želé ako človeka.

Špecialisti na biohybridné roboty však veria, že technológia bude jedného dňa hrať úlohu pri výrobe androidov. Tí vyzerajú ako ľudia a majú tiež ich schopnosti. Tradičné humanoidné roboty bývajú v súčasnosti pokryté imitáciou kože vyrobenej často zo silikónu, ktorá sa nepotí a nedokáže sa hojiť.

Cieľom vedcov je „vybaviť roboty schopnosťou hojenia, ktorá je vlastná biologickej koži“, povedal šéf tímu z tokijskej univerzity Šódži Takeuči. Krok k tomu vedci urobili, keď pri predchádzajúcich štúdiách transplantovali kolagén na reznú ranu v laboratórne vypestovanej koži pokrývajúcej robotický prst, aby ukázali, ako by sa mohol zhojiť.

Doterajšie snahy pripevniť živú kožu na telo robotov neboli úspešné. Vedci z tokijskej univerzity najprv skúsili pokožku ukotviť malými háčikmi, tie ale pri pohybe robota pokožku poškodzovali. Nakoniec experti vyvŕtali do tela robota množstvo malých otvorov a zaplnili ich gélom obsahujúcim kolagén. Navrch potom napli vrstvu umelej kože.

Tým napodobili fungovanie ľudskej kože a podkožného väziva, ktoré je tvorené pružným kolagénom a tukovým tkanivom a ktoré pokožku spája so štruktúrami nachádzajúcimi sa pod ňou. Ešte však podľa Takeučiho potrvá roky, kým sa táto technológia stane každodennou realitou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet