Na hlavný obsah

VIDEO: Na severe Francúzska horela katedrála. Preslávila sa obrazmi Clauda Moneta

Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

VIDEO: Na severe Francúzska horela katedrála. Preslávila sa obrazmi Clauda Moneta
V katedrále v Rouene na severe Francúzska vypukol požiar. Foto: X/ʜᴇʀQʟᴇs

Požiar veže v gotickej katedrále vo francúzskom meste Rouen sa podarilo uhasiť, oznámili vo štvrtok miestni hasiči. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP a DPA.  

Požiar vo veži, ktorú renovujú, vypukol vo štvrtok okolo obeda. Do jeho hasenia bolo zapojených približne 70 hasičov a 40 hasičských vozidiel, uviedol podľa agentúry Reuters šéf miestnych hasičov Stéphane Gouezec.

Približne hodinu a pol po vypuknutí požiaru hasiči informovali, že ho majú pod kontrolou. Podľa Gouezeca sa podarilo lokalizovať zdroj požiaru vo veži. Zasahujúci hasiči sa pritom v snažili uistiť, že vo veži nie sú tlejúce miesta. Gouezec však uviedol, že riziko rozšírenia požiaru bolo nízke, pretože oheň zachvátil oblasť veže, ktorá je z veľkej časti kovová.

Podľa šéfa hasičov si požiar ako prví všimli stavbári pracujúci na renovácii. Gouezec predtým podľa Reuters uviedol, že požiar vypukol v časti veže, ktorá sa nachádza 120 metrov nad zemou.

Miestne úrady a predstavitelia po vypuknutí požiaru uviedli, že katedrála bola evakuovaná a bol okolo nej vytvorený bezpečnostný kordón.

Francúzske médiá po vypuknutí požiaru odvysielali zábery hustého dymu stúpajúceho z veže gotickej katedrály. Svedkovia požiaru pritom pre francúzsku televíziu BFM uviedli, že scéna pripomenula ničivý požiar katedrály Notre-Dame v Paríži z roku 2019. Aj parížsku katedrálu v čase vypuknutia požiaru renovovali.

Katedrála v Rouen je klenotom gotickej architektúry, pričom začiatok jej výstavby sa datuje do 12. storočia. Je známa tiež tým, že v 19. storočí ju v cykle niekoľkých obrazov zachytil na maľbe francúzsky impresionista Claude Monet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko