Na hlavný obsah

VIDEO: O víťazovi 11. etapy rozhodli centimetre. Vingegaard zdolal v špurte Pogačara

Slovinský jazdec ostáva oblečený v žltom drese.

VIDEO: O víťazovi 11. etapy rozhodli centimetre. Vingegaard zdolal v špurte Pogačara
Dánsky cyklista Jonas Vingegaard vyhral 11. etapu 111. ročníka Tour de France. Foto: TASR/AP

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard zvíťazil v 11. etape 111. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Visma–Lease a Bike sa presadil v špurte, v ktorom o centimetre zdolal Slovinca Tadeja Pogačara (SAE Team Emirates), a 211 km dlhú trasu z Evaux-les-Bains do Le Lioranu vyhral časom 4:58:00 hodiny. Tretí skončil Belgičan Remco Evenepoel (Soudal QuickStep) s mankom 25 sekúnd.

Pogačar si udržal žltý dres a získal aj bodkovaný pre najlepšieho vrchára. V celkovom poradí má náskok minútu a šesť sekúnd pred Evenepoelom a 1:14 minúty pred Vingegaardom. Štvrtý Primož Roglič (Bora-Hansgrohe) stráca už takmer tri minúty.

Pozrite si záverečný špurt 11. etapy Tour de France:


Stredajšia (10. 7.) etapa mala kopcovitý profil a najmä v závere prišli ťažké stúpania v Centrálnom masíve, treťom najvyššom pohorí Francúzska. Pelotón mal pred sebou dokopy 4 177 výškových metrov. Šancu mohol dostať aj únik, no to nechceli dopustiť najmä cyklisti SAE Team Emirates a tak sa išlo od úvodu vo vysokom tempe.

To zároveň znamenalo, že sa dlho nepodarilo nikomu dostať do úniku. Ten sa sformoval až po približne 70 km a dostalo sa doň desať cyklistov. Tí mali 100 km pred cieľom dvojminútový náskok pred pelotónom. V ňom však udávali tempo jazdci SAE, z čoho bolo zrejmé, že pripravujú pozíciu na útok pre Pogačara.

Únik sa rozpadol na stúpaní

Únik sa rozpadol na stúpaní na Col de Neronne (2. kat., 3,9 km, 8,6%) a vpredu zostali iba Ben Healy a Oier Lazkano. Na vrchole však mali už len minútový náskok, o ktorý prišli na najťažšom kopci dňa Puy Mary (1. kat., 5,3 km, 7,9%).

Vtedy ich pohltila skupina ašpirantov na celkové poradie a pred vrcholom prišiel útok Pogačara. Na ten nedokázal zareagovať nikto, šampión z rokov 2020 a 2021 sa dokázal odpútať od súperov a na vrchole mal k dobru asi 13 sekúnd pred Vingegaardom a Rogličom, ktorí sa na zjazde spojili a onedlho sa k nim pridali aj ďalší. Líder Tour dokázal navýšiť svoj náskok na 35 sekúnd.

Na predposlednom stúpaní na Col du Perthus (2. kat., 4,5 km, 8,2%) sa skupina prenasledovateľov znova rozpadla a za Pogačarom išli spolu iba Vingegaard s Rogličom, no druhý menovaný čoskoro odpadol. Dánsky víťaz z posledných dvoch rokov naopak chytil druhý dych a na relatívne krátkom stúpaní stiahol celé manko. Pogačar zobral na vrchole aspoň osem bonusových sekúnd, jeho súper päť.

Zjazd zvládli bok po boku a čakal ich už len posledný kopec Col de Font-de-Cere (3. kat., 3,4 km, 5,5%). Aj ten prešli spoločne a po krátkom zjazde si to rozdali na páske. Lepšie nohy mal Vingegaard, ktorý prvýkrát zdolal Pogačara v špurte. Smolu mal Roglič, keď v poslednej minúte spadol a v cieli mal manko 55 sekúnd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport