Na hlavný obsah

VIDEO: Pred 22 rokmi sa stratil pod najvyššou horou v Peru, horskí záchranári teraz našli jeho telo

Zrejme zahynul v lavíne a ľad jeho telo zakonzervoval.

VIDEO: Pred 22 rokmi sa stratil pod najvyššou horou v Peru, horskí záchranári teraz našli jeho telo
Horskí záchranári nesú telo amerického horolezca. Foto: AP/PERU POLICE HIGH MOUNTAIN RESCUE HANDOUT

Peruánska polícia a horskí záchranári objavili telo amerického horolezca, ktorý sa stratil pred 22 rokmi pod najvyššou peruánskou horou Huascarán.

Juhoamerické Andy vydali dlho nezvestné telo, pretože miestne ľadovce v poslednom čase ustupujú. Uviedol to pre agentúru Reuters strážca miestneho národného parku.

Horolezec William Stampfl našiel smrť pod Huascaránom pred viac ako dvoma desaťročiami. Všeobecne sa predpokladá, že zahynul v lavíne. Jeho telo objavili minulý piatok (5. 7.) vo výške 5 200 metrov, čo je viac ako jeden a pol kilometra výškového rozdielu pod vrcholom.

Jeho telo sa vďaka konzervácii v snehu a ľade zachovalo spolu s jeho topánkami, skobami a oblečením. Mal pri sebe aj vodičský preukaz a cestovný pas.

„To, čo bolo pochované pred rokmi, teraz vychádza na povrch,“ povedal Edson Ramírez, jeden zo strážcov parku Huascarán. Narážal na skutočnosť, že ústup andských ľadovcov sa v poslednom desaťročí zrýchlil a ľad sa topí v nižších nadmorských výškach.

Viac ako dve tretiny tropických ľadovcov na svete ležia v Peru. Podľa údajov peruánskej vlády z minulého roka však krajina v dôsledku globálneho otepľovania prišla za posledných šesť desaťročí o viac ako polovicu svojich ľadovcov.

Pozrite si video zo znášania tela zosnulého amerického horolezca z hory Huascarán:

Zdroj:
AP/PERU POLICE HIGH MOUNTAIN RESCUE HANDOUT

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet