Na hlavný obsah

VIDEO: V brazílskej rieke uhynuli tony rýb. Tamojšia prokuratúra to označila za environmentálnu katastrofu

Do rieky pravdepodobne vypúšťali priemyselný odpad.

VIDEO: V brazílskej rieke uhynuli tony rýb. Tamojšia prokuratúra to označila za environmentálnu katastrofu
Pohľad na brazílsku rieku plnú uhynutých rýb. Foto: TASR/AP

V rieke Piracicaba na juhu Brazílie uhynulo desať až 20 ton rýb. Na vine je pravdepodobne nelegálne vypúšťanie priemyselného odpadu z cukrovaru a zo závodu na výrobu etanolu. Podľa agentúry AP o tom v stredu (17. 7.) informoval brazílsky úrad na ochranu životného prostredia a prokuratúra.

„Bude trvať roky, kým sa životné prostredie spamätá,“ povedal Adriano Queiroz z úradu na ochranu životného prostredia. Dodal, že vzhľadom na počet uhynutých rýb a rozmanitosť postihnutých druhov bude mať udalosť značný vplyv na biologickú rozmanitosť v rieke.

Rieka Piracicaba na juhu Brazílie, v ktorej uhynuli tony rýb. Zdroj: AP

Rieka Piracicaba preteká chránenou oblasťou plnou tropických mokradí preslávených bohatou faunou a flórou. V strede ale hladinu rieky pokryli telá uhynutých rýb.

Podľa prokuratúry je to „enviromentálna katastrofa“, znepokojivý je tiež dopad na miestnych rybárov a komunity žijúce na brehu rieky. Úrady čakajú na kompletnú analýzu odobratých vzoriek vody, na ich základe potom podniknú prípadné právne kroky.

Prípadom sa už zaoberá polícia. Ak sa preukáže, že firmy do potoka vtekajúceho do rieky naozaj vypustili jedovaté látky, hrozia im vysoké pokuty.

Prvé správy o znečistení rieky sa objavili už 7. júla. Úrad na ochranu životného prostredia v štáte Sao Paulo okamžite požiadal správcu vodnej elektrárne Salto Grande, aby navýšil prietok vody v rieke a koncentrácia škodlivých látok sa tak znížila. Správy o hromadnom úhyne rýb sa však o niekoľko dní neskôr objavili zhruba o 60 kilometrov ďalej.

Veľké množstvo rýb vlani v Amazónii uhynulo kvôli suchu. Mršiny vtedy kontaminovali vodný zdroj, ktorý zásobuje tisícky ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet