Na hlavný obsah

Víkendové uzávery na ceste pod Strečnom obmedzujú aj cestovný ruch v regióne

Prevádzkovatelia sa boja úbytku návštevníkov.

Víkendové uzávery na ceste pod Strečnom obmedzujú aj cestovný ruch v regióne
Uzávera na ceste pod Strečnom. Foto: STVR

Víkendové uzávery pod Strečnom obmedzia aj cestovný ruch v regióne. Prevádzkovatelia hradu aj známych pltí sa obávajú, že prídu o viac ako polovicu návštevníkov.

Prvú víkendovú uzáveru pod Strečnom naplánovali na 10. a 11. augusta. Takáto uzávera počas turistickej sezóny ovplyvní aj návštevnosť na hrade Strečno. Rozhodli sa preto zrušiť niektoré tradičné podujatia.

„Skúsenosť už máme z roku 2017, keď sa nám to odzrkadlilo tak, že návštevnosť vždy v sledovaných týždňoch klesla o polovicu minimálne. Nebolo potom možné pokryť náklady, ktoré vznikli s prípravou podujatí,“ priblížil riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

Uzáverám na ceste pod Strečnom sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Martin Do:

V Považskom múzeu, aby zabezpečili chod expozície na hrade Strečno vytvorili dve náhradné podujatia.

„Zaradili sme do programu dve nočné prehliadky, jednu v auguste a jednu v septembri. Všetky záležitosti, ktoré súvisia s bežnou prevádzkou akejkoľvek inštitúcie, tak významným spôsobom pokrývame práve z príjmov,“ pokračoval Jurecký.

Pltníci stratia tisíce eur

Jednou z najväčších atrakcií celého regiónu sú aj plte pod Strečnom. Keďže sa splav začína v časti, ktorú uzavrú, pltníci odhadujú že prídu o viac ako 40-tisíc eur.

,,Predpokladám, že počas víkendov to bude takmer nemožné, ale počas pracovných dní, dúfam, že budeme schopní fungovať tak, ako sme fungovali doteraz. To, samozrejme, nám ukáže situácia,“ povedal prevádzkar pltí Pavol Albrecht.

Kompa, ktorá skracuje cestu z Terchovej do Martina bude v prevádzke. „Keď sa zatvorí cesta popod Strečno, je tam možnosť pre turistov, návštevníkov zvoliť si trasu Žilina – Strečno cez kompu do Terchovej. To znamená, že je tam alternatíva nielen do Martina, ale aj využiť turistickú trasu od Strečna po Terchovú,“ dodal prevádzkovateľ kompy Bohuš Čurjak.

Pre návštevníkov, ktorých uzávery neodradia, bude hrad Strečno a kompa prístupná zo Žiliny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika