Na hlavný obsah

Viktor Orbán čelí kritike. Voči jeho najnovšej ceste sa ohradil šéf diplomacie EÚ

Orbán nezastupoval Európsku úniu, zdôraznil Borrell.

Viktor Orbán čelí kritike. Voči jeho najnovšej ceste sa ohradil šéf diplomacie EÚ
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP Photo/Denes Erdos

Maďarský premiér Viktor Orbán si v sobotu (6. 7.) vyslúžil kritiku od šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella. Dôvodom je účasť na stretnutí Organizácie turkických štátov (OTS) v Azerbajdžane. Informuje o tom agentúra AFP.

Brusel, spojenci EÚ, USA a Kyjev už v piatok kritizovali Orbána, ktorého krajina začiatkom júla prevzala polročné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, za rozhodnutie vycestovať do Moskvy a rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o vojne na Ukrajine.

Predstavitelia EÚ túto nečakanú cestu odsúdili s tým, že podkopáva postoj 27-členného bloku k tomuto konfliktu, a zdôraznili, že Orbán tým nezastupoval Brusel.

Podľa Borrella bola Orbánova účasť na sobotňajšom neformálnom samite OTS najnovším podujatím, na ktorom zastupoval iba Maďarsko, a nie Európsku úniu. „Maďarsko nedostalo od Rady EÚ žiadny mandát na rozvíjanie vzťahov s Organizáciou turkických štátov,“ uviedol Borrell.

Neuznaná Severocyperská turecká republika

EÚ tiež odmietla pokus OTS legitimizovať medzinárodne neuznanú Severocyperskú tureckú republiku (TRNC) tým, že ju organizácia prijala ako pozorovateľa, pripomenul Borrell.

Stredomorský ostrov Cyprus je už desaťročia rozdelený na medzinárodne uznanú grécky hovoriacu Cyperskú republiku, ktorá je členom EÚ, a Tureckom okupovanú časť Cypru – turecky hovoriacu TRNC, ktorú uznáva len Ankara.

OTS je medzinárodná organizácia združujúca krajiny s turkickými jazykmi, ktorú v roku 2009 založili Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko a Turecko. Maďarsko sa stalo jej pozorovateľským členom v roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet