Na hlavný obsah

Orbán rokoval so Zelenským. Hlava Ukrajiny to označila za základ možnej dohody s Maďarskom

Ochotu ju uzavrieť vyjadril aj Orbán.

Orbán rokoval so Zelenským. Hlava Ukrajiny to označila za základ možnej dohody s Maďarskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok (2. 7.) prvýkrát od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roku 2022 pricestoval do Kyjeva.

V ukrajinskej metropole rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským o šanciach na uzavretie mieru a o aktuálnych problémoch v maďarsko-ukrajinských vzťahoch. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu šéfa maďarskej vlády Bertalana Havasiho.

Zelenskyj označil rokovanie s Orbánom za možný základ pre budúcu dohodu s Maďarskom. Ochotu ju uzavrieť vyjadril aj Orbán a vyzval k prímeriu.

Návšteva sa koná deň po tom, ako sa Maďarsko ujalo polročného predsedníctva v Rade Európskej únie. To síce dáva Budapešti len malú reálnu moc, umožňuje jej ale ovplyvňovať únijnú agendu. Maďarsko v poslednom čase mnohí kritizovali pre blokovanie, meškanie či riedenie takmer všetkej pomoci určenej Ukrajine. Ostatné členské štáty sa na nej zhodli.

Orbán viní Kyjev z diskriminácie maďarskej menšiny v Zakarpatí a aj týmto tvrdením ospravedlňuje svoje odmietnutie poskytnúť Ukrajine zbrane alebo povoliť ich prevoz cez spoločnú hranicu.

Podľa denníka Ukrajinska pravda maďarský premiér po príchode do ukrajinského hlavného mesta najprv zamieril na maďarské veľvyslanectvo. Stretnutie so Zelenským a ďalšími ukrajinskými činiteľmi by sa malo uskutočniť ešte dnes.

Naposledy v Kyjeve v roku 2012

Orbánova návšteva prichádza v čase, keď sa maďarský premiér snaží získať členov do novej aliancie európskych nacionalistických strán Patrioti pre Európu, ktorá by sa podľa jeho predstáv mala stať najväčšou pravicovou frakciou v Európskom parlamente, pripomenula agentúra AP.

Skupina, ktorej spoluzakladateľom je aj české hnutie ANO, čelí kritike, že združuje strany ústretové voči Rusku.

Od ruského vpádu na ukrajinské územie vo februári 2022 Orbán Ukrajinu ešte nenavštívil. Zároveň patrí k niekoľkým málo západným lídrom, ktorí sa od invázie stretli s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa listu Ukrajinska pravda bol Orbán v Kyjeve naposledy v roku 2012, vtedy rokoval s proruským exprezidentom Viktorom Janukovyčom.

So Zelenským hovoril Orbán pred pár dňami na summite EÚ v Bruseli. Ukrajinský prezident na vrcholnej schôdzke vyzval lídrov všetkých krajín EÚ, aby ďalej zvýšili vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet