Na hlavný obsah

Viktor Orbán sa stretol so Si Ťin-pchingom. Veľmoci by mali pomôcť obnoviť dialóg Ruska a Ukrajiny, tvrdí čínsky líder

Maďarský premiér sa stretol s čínskym prezidentom.

Viktor Orbán sa stretol so Si Ťin-pchingom. Veľmoci by mali pomôcť obnoviť dialóg Ruska a Ukrajiny, tvrdí čínsky líder
Maďarský premiér Viktor Orbán a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok (8. 7.) v Pekingu stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý do krajiny pricestoval na vopred neohlásenú návštevu. Informovali o tom čínske štátne médiá, a agentúry AP a AFP.

„Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a poskytnúť pomoc obom stranám, aby prišlo k obnoveniu priameho dialógu a rokovaní,“ vyhlásil čínsky líder. „Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,“ dodal.

Podľa čínskej štátnej televíznej stanice CCTV boli rokovania lídrov zamerané na „hĺbkovú komunikáciu krízy na Ukrajine“. „Si Ťin-pching ocenil snahu Orbána presadzovať politické riešenie ukrajinskej krízy, pričom rozvinul názory a návrhy Číny,“ uviedla CCTV.

Čínsky prezident zároveň poukázal na to, že je v záujme všetkých strán čo najskôr zastaviť boje a hľadať politické riešenie. Vyzval tiež na dodržiavanie princípov, ktoré pomôžu čo najskôr upokojiť situáciu na Ukrajine.

Mierová misia 3.0

Orbán po prílete označil svoju cestu do Číny za „mierovú misiu 3.0“ po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí predtým v krátkom oznámení uviedlo, že maďarský a čínsky líder budú na schôdzke „hĺbkovo“ preberať otázky spoločného záujmu. Si Ťin-pching navštívil Maďarsko v máji.

Orbán cestoval minulý piatok na kontroverznú návštevu Moskvy. Prijal ho tam ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine.

Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie. Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ. V Kyjeve bol Orbán v utorok a stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Maďarsko sa za vlády Orbána stalo dôležitým obchodným a investičným partnerom pre Čínu – na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré sa snažia znížiť závislosť od tejto druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Jeho rezort koncom minulého týždňa zrušil stretnutie Szijjártóa so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, plánované na pondelok v Budapešti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet