Na hlavný obsah

Víťazovi britských volieb Keirovi Starmerovi zagratulovali viacerí zahraniční lídri

Ukrajinský prezident poďakoval aj Rishimu Sunakovi.

Víťazovi britských volieb Keirovi Starmerovi zagratulovali viacerí zahraniční lídri
Líder labouristov Keir Starmer. Foto: SITA/AP Photo/Kin Cheung

Šéfovi britskej Labouristickej strany Keirovi Starmerovi zablahoželalo k víťazstvu v parlamentných voľbách viacero zahraničných lídrov vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, šéfa Európskej rady Charlesa Michela a kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zablahoželal Starmerovi a zároveň poďakoval súčasnému premiérovi Rishimu Sunakovi za podporu svojej vlasti, ktorá sa bráni proti ruskej vojenskej agresii.

„Som vďačný svojmu dobrému priateľovi Rishimu Sunakovi za neochvejnú podporu britskej vlády pod jeho vedením,“ napísal Zelenskyj na sieti X. V príspevku vymenoval príklady vojenskej pomoci, ktorú Londýn poskytol Kyjevu za Sunakovej vlády. „Ukrajina na to nezabudne,“ dodal ukrajinský prezident.

V ďalšom príspevku Zelenskyj zablahoželal Starmerovi a Labouristickej strane k volebnému víťazstvu. „Ukrajina a Spojené kráľovstvo boli a budú aj naďalej spoľahlivými spojencami. Budeme naďalej brániť a presadzovať naše spoločné hodnoty života, slobody a medzinárodného poriadku, ktorý sa zakladá na pravidlách,“ napísal Zelenskyj.

Dôležité partnerstvá

Francúzsky prezident Emmanuel Macron spolu s blahoželaním na sieti X uviedol, že ho potešila prvá diskusia so Starmerom. Podrobnosti neuviedol. „Budeme pokračovať v práci, ktorú sme začali s Britániou, pokiaľ ide o našu bilaterálnu spoluprácu, pre mier a bezpečnosť v Európe, klímu a tiež v súvislosti s umelou inteligenciou,“ napísal šéf Elyzejského paláca.

„Gratulujem Keirovi Starmerovi k historickému víťazstvu vo voľbách v Spojenom kráľovstve,“ napísal Michel na sieti X. Európsku úniu a Britániu označil za dôležitých partnerov.

„Teším sa na spoluprácu s vami a vašou vládou v tomto – pre Britániu – novom cykle. Čoskoro sa uvidíme na zasadnutí Európskeho politického spoločenstva,“ dodal šéf Európskej rady s odkazom na samit, ktorý sa uskutoční 18. júla v Londýne.

Starmerovi už podľa agentúry Reuters zablahoželali okrem iných írsky premiér Simon Harris, šéf austrálskej vlády Anthony Albanese a novozélandský premiér Christopher Luxon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet