Na hlavný obsah

Vláda pri zmenách v Trestnom zákone zohľadní konzultácie s Európskou komisiou. Ktoré časti upraví?

Vláda navrhuje, aby novela nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia.

Vláda pri zmenách v Trestnom zákone zohľadní konzultácie s Európskou komisiou. Ktoré časti upraví?
Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico, vpravo minister pôdohospodárstva Richard Takáč a vľavo minister dopravy SR Jozef Ráž na 43. rokovaní vlády SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda na stredajšom (10. 7.) zasadnutí odobrila návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje výsledky konzultácií s Európskou komisiou (EK). Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. Kabinet navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) poukázal na to, že navrhované zmeny sa týkajú ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ.

„Tieto zmeny sme v zásade navrhli upraviť po konzultácii s Európskou komisiou, aby sme eliminovali už vopred akékoľvek možnosti napádania Slovenskej republiky aj zo strany našej opozície aj z iných strán,“ povedal médiám po stredajšom rokovaní vlády.

Hovoril o snahe schváliť novelizovanú legislatívu ešte pred nadobudnutím účinnosti nálezu Ústavného súdu SR v prípade novely trestných kódexov. Podpredsedu Národnej rady SR Petra Žigu (Hlas-SD) požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Úpravy novely zákona

V prípade trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ sa navrhuje obligatórny trest odňatia slobody uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov.

„Vzhľadom na zmeny a doplnenia Trestného zákona týkajúce sa ochrany finančných záujmov Európskej únie sa navrhuje do Trestného zákona zaviesť výslovnú právnu úpravu pojmového vymedzenia finančných záujmov Európskej únie,“ priblížil rezort spravodlivosti v dôvodovej správe legislatívneho návrhu.

V rámci trestných činov marenie výkonu správy daní, nepriama korupcia a prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody sa navrhuje zosúladiť sadzby trestu odňatia slobody s požiadavkami plynúcimi z príslušnej smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ. „Na tento účel sa primerane upravujú sadzby trestu odňatia slobody,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Do Trestného zákona sa zavádza aj úprava posudzovania vplyvov novej zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Vláda navrhuje, aby novela Trestného zákona nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko