Na hlavný obsah

Vláda bude pátrať po fiktívnych živnostníkoch. Firmy by mali zvážiť ich reklasifikáciu, odporúča právnička

Finančná správa sa zameria na IT sektor.

Vláda bude pátrať po fiktívnych živnostníkoch. Firmy by mali zvážiť ich reklasifikáciu, odporúča právnička
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Súčasná vláda sa chce v blízkom čase zamerať na identifikáciu problematických sektorov, v ktorých sa vyskytujú fiktívni živnostníci, a následnú kontrolu jednotlivých firiem.

V prípade, ak sa potvrdí zamestnávanie fiktívnych živnostníkov, hrozia firmám sankcie v podobe dorubenia preddavkov na daniach, odvodov a vysokých pokút v desiatkach tisícoch eur. Informovala o tom v utorok (23. 7.) poradenská spoločnosť Grant Thornton a právnická kancelária Taylor Wessing.

„Firmy, ktoré majú časť ľudí zamestnaných na živnosť, by mali zvážiť ich reklasifikáciu na zamestnancov. Je totiž zrejmé, že finančná správa sa v blízkom čase bude pri kontrolách zameriavať na firmy s nepomerom osobných nákladov a nákladov na služby v porovnaní s priemerom daného sektora,“ odporučila odborníčka Grant Thornton Silvia Hallová.

Finančná správa sa podľa nej bude zameriavať najskôr na IT sektor, v ktorom sa v súčasnosti vyskytuje najviac fiktívnych živnostníkov.

Pokuta za nelegálne zamestnávanie

Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov je dlhodobo zásadným problémom pre štát najmä z dôvodu výpadku na príjmoch z daní a odvodov. Okrem sankcií zo strany finančnej správy by mohla v prípade pozitívneho zistenia hroziť spoločnostiam aj pokuta od inšpektorátu práce za nelegálne zamestnávanie.

„Firmám s nálepkou nelegálneho zamestnávateľa pritom hrozia nielen bezprostredné finančné postihy, ale aj následné škody pre automaticky uložený zákaz účasti na verejnom obstarávaní po dobu troch rokov, vylúčenie zo štátnej pomoci či z akejkoľvek inej finančnej podpory, či už z rozpočtu štátu alebo európskych zdrojov,“ priblížila právnička Taylor Wessing Andrea Čupeľová.

Grant Thornton a Taylor Wessing uviedli, že za súčasný problém s fiktívnymi živnostníkmi je zodpovedný do veľkej miery štát. Umožnil ich vzostup benevolentným nastavením paušálnych výdavkov a úplným oslobodením od platenia daní a odvodov v prvom roku podnikania na živnosť.

Za ďalší významný faktor považujú spoločnosti vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce na Slovensku. V rámci celej Európskej únie je druhé najvyššie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika