Na hlavný obsah

Vláda možno zruší štátnu pomoc so splátkami hypoték. Rezort prehodnotí, či je stále potrebná

Miera inflácie v eurozóne sa vracia na normálne hodnoty.

Vláda možno zruší štátnu pomoc so splátkami hypoték. Rezort prehodnotí, či je stále potrebná
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Štátna pomoc so splátkami hypoték by sa mohla v rámci úsporných opatrení zrušiť. Pripustil to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). V najbližších mesiacoch by sa podľa neho malo prehodnocovať, či je pomoc stále potrebná.

Keďže miera inflácie v eurozóne sa vracia na normálne hodnoty, Európska centrálna banka začala so znižovaním základných úrokových sadzieb. Minister financií pripúšťa, že štátna pomoc pri hypotékach sa bude prehodnocovať.

„Ak má byť pomoc na úrovni 100 – 150 eur, má to zmysel. Ak to má byť nejakých pár eur, tak to asi zmysel nemá. Čiže budeme vyhodnocovať, tak ako v minulosti sme vyhodnocovali, keď už úrokové sadzby boli tak nízko, že nebol dôvod na pomoc, tak už štát nemusí pomáhať,“ uviedol Kamenický.

Viac o konci pomoci so splátkami hypoték zisťoval v Správach redaktor Vladimir Amrich:

Za posledné dva roky sa priemerný úrok na hypotékach prudko zvýšil. Štát preto koncom minulého roku zaviedol pomoc so splátkami. Ľuďom, ktorým sa splátka zvýšila, prepláca časť tohto nárastu. Najviac však 150 eur mesačne.

„Na to ľudia neboli zvyknutí, že sa sadzby dovtedy iba znižovali. Na nárast neboli pripravení. Pocítili to hlavne tí ľudia, ktorí nefixovali úrokovú sadzbu hypotéky na dostatočne dlhý čas, respektíve koniec fixácie pripadol práve na obdobie, kedy im banka ponúkala dosť výrazné zvýšenie sadzieb,“ vysvetlil analytik Swiss Life Select Slovensko Pavel Škriniar.

Analytik výrazný pokles pri úrokoch na hypotékach v blízkej budúcnosti neočakáva. „Treba počítať s tým, že sadzby budú na úrovni tri až päť percent. Neznamená to, že to bude už teraz, ale môžeme sa k tomu dopracovať možno o rok, možno o dva. Ale počítať niekde so sadzbou okolo štyroch až piatich percent je zdravý úsudok,“ zhodnotil Škriniar.

Do konca roka čaká refixácia z nižšieho na vyšší úrok zhruba 18 percent dlžníkov. Národná banka však neočakáva výraznejšie problémy. Priemerný nárast splátky sa doteraz pohyboval do 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko