Na hlavný obsah

Vláda sa ohradila proti správe EK o stave právneho štátu na Slovensku. Hovorí, že zavádza

EK vydala pre Slovensko sedem odporúčaní.

Vláda sa ohradila proti správe EK o stave právneho štátu na Slovensku. Hovorí, že zavádza
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrad vlády (ÚV) SR sa ohradzuje voči tvrdeniam Európskej komisie (EK) v jej správe o právnom štáte v SR s tým, že ich považuje za zavádzajúce.

Podľa ÚV EK v správe nezohľadnila vznik jeho novej sekcie bezpečnosti štátu a prevencie korupcie. Problematika sa tak podľa slov ÚV dostala hierarchicky na vyšší stupeň riadenia a dôležitosti, ako tomu bolo v minulosti, o čom EK podrobne a včas informovali.

Poukázal aj na to, že EK rovnako informovali aj o jeho aktivitách v oblasti prevencie a monitorovania korupcie za ostatných deväť mesiacov. Ako aj o pripravovaných a realizovaných projektoch.

Medzi ne patrí napríklad prebiehajúci Národný prieskum vnímania korupcie v SR, aktívne zasadnutia Rady protikorupčných koordinátorov – poradného orgánu vedúceho ÚV SR – alebo opatrenia na prevenciu korupcie uvedené priamo v programovom vyhlásení vlády.

„Úrad vlády SR berie na vedomie správu Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku,. Nemôže však rešpektovať, že za relevantné zdroje považuje skôr články vo vybraných médiách ako argumentačné vyjadrenia dotknutých inštitúcií, ktoré sa opierajú o ústavu a zákony či právoplatné rozhodnutia európskych súdov,“ uviedol vedúci ÚV SR Juraj Gedra.

EK vydala v stredu (24. 7.) sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko