Na hlavný obsah

Vláda uvažuje o postavení novej vodnej elektrárne. Obyvatelia obce, ktorú by prípadne museli zatopiť, sú proti

Pôvodný projekt totiž počítal so zatopením obce Ďubákovo.

Vláda uvažuje o postavení novej vodnej elektrárne. Obyvatelia obce, ktorú by prípadne museli zatopiť, sú proti
Ilustračná snímka vodnej plochy. Foto: STVR

Vláda uvažuje o výstavbe vodnej elektrárne na hornom toku rieky Ipeľ na severe okresu Poltár. Zámer vyvolal neistotu medzi obyvateľmi obce Ďubákovo, s ktorou sa stavba spája. Pôvodný projekt z minulosti počítal so zatopením tejto dedinky.

V malebnom prostredí Ďubákova žije okolo 75 obyvateľov. Keď úrady ešte za socializmu plánovali postaviť pri Ipli vodnú elektráreň, jedna nádrž mala byť v intraviláne obce. Dedinu by v tom prípade zatopili. Ak by sa o tejto možnosti opäť uvažovalo, domáci sú proti.

Vláda nedávno oživila projekt prečerpávajúcej elektrárne. Predchádzajúce kabinety ho stopli. „Ipeľ sa vyhodí zo zákazu prípravy. Zároveň máme prísť s finančným aj projektovým plánom realizácie projektu. Začneme rokovania aj o tom, kto by to vedel realizovať. Aké konzorcium by tam vedelo vzniknúť,“ priblížil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Možnej výstavbe novej vodnej elektrárne sa v Správach venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Krok vlády vyvoláva otázniky

Krok vlády vyvoláva u niektorých otázniky. „Nedá sa žiadnym spôsobom hodnotiť efektivita a dosahy tohto vodného diela. Nás teda zaujíma, aké to bude veľké, ako by malo pracovať, ako by malo byť v tej krajine osadené,“ povedala Martina Paulíková zo Svetového fondu na ochranu prírody.

Rezorty životného prostredia a hospodárstva nateraz neuviedli, či rátajú s pôvodným plánom stavby alebo s iným riešením. Cieľom projektu je zabezpečiť dostatok elektrickej energie.

„Štát, ktorý nemá stabilnú prenosovú sústavu alebo kvalitný zdroj elektrickej energie, nevie do budúcna držať krok s najmodernejšími štátmi. Celý priemysel sa výrazným spôsobom elektrifikuje,“ povedal minister Taraba.

Ministerstvá hospodárstva a životného prostredia by mali rozpracovať projekt vybudovania elektrárne na hornom toku Ipľa do konca tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko