Na hlavný obsah

Vo Francúzsku pribúda nudistov, organizujú nahé túry či návštevy múzea

Podobné trendy sa objavili aj v ďalších krajinách.

Vo Francúzsku pribúda nudistov, organizujú nahé túry či návštevy múzea
Vo Francúzsku pribúda nudistov. Foto: Pexels

Nahota sa opäť vracia do módy, minimálne vo Francúzsku, kde pribúda ľudí, ktorí sa v mene slobody zbavujú oblečenia. Nedávny vzostup naturizmu sa datuje od čias pandémie. Francúzi zrejme túžia odhodiť spoločenské obmedzenia v túžbe po tom, čo mnohí považujú za zdravší, slobodnejší a ekologickejší životný štýl, píše denník The Times.

Pred pandémiou bolo v krajine asi 2,5 milióna nudistov a 122 klubov, ktoré organizovali aktivity, ktoré bolo možné uskutočniť bez oblečenia.

Teraz existuje 3,8 milióna praktikujúcich nudistov a 141 klubov, uviedla predsedníčka Francúzskej federácie naturistov Viviane Tiarová. Dodala, že podobné trendy sa objavili v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Chorvátsku a Bulharsku.

Nahota na turistike

Rozširuje sa aj rozsah pôsobnosti naturistov. Zatiaľ čo predtým sa nudisti väčšinou obmedzovali na svoje komunity, teraz sa podľa Tiarovej venujú pešej turistike a cyklistike, organizujú večierky, cvičia jógu, chodia do reštaurácií, divadiel a múzeí.

Tento mesiac bola v Múzeu európskych a stredomorských civilizácií v Marseille otvorená výstava Naturistické raje, ktorá sa venuje histórii tohto fenoménu. Túto udalosť nudisti vnímajú ako dôležitú.

„Cieľom výstavy je ukázať, že naturizmus nie je príbehom sexuality,“ povedala Amélia Lavínová, jedna z kurátoriek.

Alternatívny životný štýl

Dnešní naturisti túžia po alternatívnom životnom štýle, ktorý je považovaný za bližší prírode a zdravší ako ten, ktorý vyznávajú oblečení ľudia. Sú tiež presvedčení, že sú slobodnejší.

Takáto sloboda však nie je vždy možná. Francúzsko má síce povesť krajiny s liberálnymi názormi, ale v praxi je právo pomerne konzervatívne a nahotu na verejnosti považuje za neslušné obnažovanie s výnimkou povolených miest, ako sú nudistické pláže.

Napríklad Británia je zhovievavejšia. Proti ľuďom, ktorí sa obnažujú na verejnosti, zakročí iba vtedy, ak sa domnieva, že majú v úmysle spôsobiť šok alebo znepokojenie.

Francúzska federácia naturistov sa usiluje o to, aby Francúzsko prijalo podobný postoj. Snaží sa tiež priblížiť nahotu širšiemu publiku. Naturistické túry sú teraz populárne a chodci hovoria, že ich ľudia, ktorých stretávajú na vidieckych cestách, zvyčajne zdravia bez nepriateľských reakcií. V Avignone sa koncom tohto roka plánuje divadelný festival pre nahých divákov a nahote sa otvárajú aj múzeá.

Múzeum v Marseille organizuje raz mesačne, keď je pre verejnosť zatvorené, nahú prehliadku svojej expozície. Prvá sa konala tento týždeň. Prišlo celkovo 120 ľudí a miestne noviny La Provence venovali akcii dve stránky.

Naopak v susednom Nemecku v júni Nemecké združenie kultúry slobodného tela (DFK) oznámilo svojim členom, že augustové oslavy výročia jeho vzniku sa pre nedostatok záujmu konať nebudú. Za posledných 25 rokov totiž prišlo o zhruba 30-tisíc členov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet