Na hlavný obsah

Vodiči sa musia pripraviť na obmedzenia: Cestu pod Strečnom čaká niekoľko víkendových uzáver

Sanácia nestabilného svahu bude stáť približne 3,5 milióna eur.

Vodiči sa musia pripraviť na obmedzenia: Cestu pod Strečnom čaká niekoľko víkendových uzáver
Úsek cesty pod Strečnom. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Práce pri sanácii svahu na kritickom úseku cesty I/18 medzi Strečnom a Dubnou skalou si vyžiadajú aj víkendové úplné dopravné obmedzenia. Po piatkovom (12. 7.) rokovaní krízového štábu v Žiline o tom informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Prvú zo siedmich schválených uzáver úseku naplánovali na 10. a 11. augusta.

Ako doplnil, cestu uzatvoria počas siedmich augustových a septembrových víkendov. „Cesta bude počas víkendov uzatvorená vždy od soboty od 7.00 h do nedele do 19.00 h vrátane noci zo soboty na nedeľu. Na rokovaní krízového štábu nám predstavili aj obchádzkové trasy, či už pre nákladnú alebo osobnú dopravu,“ poznamenal Choma.

Zhotoviteľ sanačných prác si v piatok prevzal stavenisko stavby a pripravuje už oplotenie a zabezpečenie celého priestoru.

Štátny tajomník ministerstva dopravy pripomenul, že vodiči musia počítať aj s čiastočnými uzáverami cesty v priebehu pracovných dní. „V októbri očakávame, že svah bude úplne zastabilizovaný a nebude hroziť riziko padania kameňov,“ dodal Choma.

Obchádzkové trasy

Slovenská správa ciest (SSC) bude vodičov pripravovať na dočasné dopravné obmedzenia už od začiatku augusta.

„Všetky obchádzkové trasy budú značené informačnými tabuľami aj dočasným dopravným značením. Nákladná doprava bude smerovaná už od Trnavy na Banskú Bystricu a ďalej na Donovaly. Regionálna doprava a osobné vozidlá budú smerované cestami druhej a tretej triedy cez Terchovú,“ uviedol generálny riaditeľ SSC Norbert Polievka.

Sanácia nestabilného svahu na kilometrovom úseku cesty I/18 vedúcej Strečnianskou úžinou bude stáť približne 3,5 milióna eur. Dodávateľom je česká spoločnosť Swietelsky stavební, ktorá sa v zmluve zaviazala vykonať dohodnutý rozsah diela za 140 dní od odovzdania staveniska.

„Dielo by malo byť ukončené do konca novembra. Ale po rozhovore so zhotoviteľom dúfame, že pokiaľ nám to meteorologické podmienky umožnia, tak sa táto lehota skráti,“ doplnil Polievka.

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu.

Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poškodili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku osadili betónové zábrany so záchytným sieťovým zariadením a dopravným značením dočasne znížili rýchlosť v oboch smeroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny