Na hlavný obsah

Záchranná akcia na mieste tragickej udalosti v Monkovej doline sa už skončila. Medzi dvoma obeťami sú Češka a Slovenka

Z miesta nehody zachránili 14 turistov, ktorí sú mimo ohrozenia života.

Vodná lavína v Monkovej doline v Belianskych Tatrách zasiahla vo štvrtok (11. 7.) popoludní prístrešok. Podľa informácií Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) tam zostalo zakliesnených 16 osôb.

Na mieste zasahovala Horská záchranná služba aj záchranársky vrtuľník. Podľa informácii portálu noviny.sk, ktoré im poskytol starosta obce Ždiar Pavel Bekeš, lavína zasypala dve turistky, ktoré na mieste zomreli. To, že o život prišla jedna žena inej štátnej príslušnosti, potvrdil aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

„Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté,“ priblížil Taraba. Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Záchranárske práce ukončili

Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská potvrdila, že záchranná akcia pre štvrtkový večer už ukončili. „Je veľmi veľká pravdepodobnosť, že sa tam už nikto nenachádza. Ráno sa bude pokračovať z hľadiska toho, aby sa vyšetrili všetky udalosti a príčiny tohto nešťastia,“ povedala.

Kurilovská informovala, že na mieste sa nachádzalo 16 turistov, z ktorých sú 14 už dole, mimo ohrozenia života a v opatere lekárov v popradskej nemocnici. Potvrdila, že tragédia si vyžiadala dve obete. “Sú to dve ženy, jedna je českej národnosti, druhá je Slovenka,“ dodala.

Miestni dobrovoľní hasiči prehľadávali aj ďalší terén. „Našli tam zraneného chlapca s výronom členka,“ priblížil starosta s tým, že bola vyhlásená mimoriadna situácia. „Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd,“ dodal Bekeš.

Tatranský národný park na sociálnej sieti informuje, že na turistickom chodníku v Monkovej doline smerom do Širokého sedla došlo k zosuvu pôdy a chodník je nepriechodný.

Z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR informovali, že prvá štátna tajomníčka rezortu Lucia Kurilovská je na ceste na miesto nešťastia.

Informácie priamo z miesta zásahu priniesla v Správach redaktorka Ivana Ratkovská:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny