Na hlavný obsah

Voliči potrestali konzervatívcov: Ako britské médiá hodnotia výsledky parlamentných volieb?

Bulvárny denník The Sun píše o politickom zemetrasení.

Voliči potrestali konzervatívcov:  Ako britské médiá hodnotia výsledky parlamentných volieb?
Zľava Keir Starmer a Rishi Sunak. Foto: AP Photo/Kin Cheung a Darren Staples, Pool via AP/koláž RTVS

Parlamentné voľby vo Veľkej Británii priniesli drvivé víťazstvo opozičnej Labouristickej strany. Výsledok spôsobilo najmä znechutenie voličov z vládnucej Konzervatívnej strany a prináša aj varovné signály pre víťazov.

Takto sa vyjadrujú popredné britské médiá po štvrtkovom (4. 7.) hlasovaní, ktoré po 14 rokoch ukončilo vládu konzervatívcov. Analýzy poukazujú aj na rastúcu nepredvídateľnosť britských voličov.

„Britskú politiku čakajú zásadné zmeny,“ píše komentátor Robert Shrimsley vo Financial Times (FT). Bulvárny denník The Sun píše o politickom zemetrasení, zatiaľ čo publicista denníka The Guardian Rafael Behr o „seizmickej udalosti“.

Po neúspechu pred piatimi rokmi labouristi takmer vyrovnali rekordný zisk z roku 1997, zatiaľ čo konzervatívci utrpeli najhoršiu porážku v histórii strany. Komentátori sa zhodujú, že výsledok je skôr protestom Britov proti dlhoročnej vláde pravice než nadšenou podporou stredoľavých labouristov.

„Príbehom týchto volieb je neúnavné odhodlanie voličov vykopnúť toryovcov,“ napísal hlavný politický spravodajca BBC Chris Mason. „Labouristi vyhrali, pretože toryovci prehrali,“ zhrnul Daniel Finkelstein v The Times.

Keir Starmer sa nemusí tešiť stabilite

Shrimsley vo FT poznamenáva, že vzhľadom na charakter víťazstva a relatívne malý zisk hlasov v porovnaní s parlamentnými kreslami sa predseda labouristov Keir Starmer nemusí tešiť stabilite, ktorú by inak premiéri po takomto volebnom úspechu mohli očakávať.

Podobne ako Mason z BBC dodáva, že britskí voliči sú čoraz nestálejší a pripravení meniť politickú príslušnosť.

Web Politico vo svojej analýze poukazuje aj na vzostup protestnej strany Reform UK, historický úspech liberálnych demokratov a porážky, ktoré labouristi utrpeli vo viacerých volebných obvodoch od propalestínskych kandidátov. Tieto čiastkové udalosti podľa článku „ukazujú zložitejší výsledok a roztrieštenejšiu krajinu, než by naznačovala parlamentná väčšina“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet