Na hlavný obsah

Voliči SNS sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade napadnutia, ukázal prieskum

Krajinu by celkovo chránila štvrtina obyvateľov.

Voliči SNS sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade napadnutia, ukázal prieskum
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade, že by Slovensko niekto napadol, ochotu brániť svoju krajinu deklarovala zhruba štvrtina jej obyvateľov. Iba necelých sedem percent by SR určite chránilo. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre nezávislú organizáciu Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO), na ktorý upozornil Denník N.

Prieskum zisťoval ochotu bojovať za vlasť aj na základe volebných preferencií. Najväčšiu bojovnosť deklarovali voliči Progresívneho Slovenska (35 percent), Demokratov (34 percent), Smeru-SD (30 percent) a SaS (29 percent).

Voliči SNS sú najmenej ochotní brániť svoju vlasť so zbraňou v ruke (19 percent). O málo viac pred nimi sa ocitli voliči Hlasu-SD (21 percent). Nízku ochotu bojovať za Slovensku vyjadrili aj voliči Maďarskej aliancie (20 percent).

Najväčšiu nevôľu brániť Slovensko vyjadrili ľudia starší ako 65 rokov. Nižšie vekové kategórie vyjadrili približne rovnakú ochotu bojovať. Najviac ich však je medzi osobami od 45 do 64 rokov.

Agentúra Ipsos vykonala prieskum na konci mája na vzorke 1 834 ľudí. Otázka nešpecifikovala o napadnutie akou krajinou by išlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko