Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj žiada o povolenie používať rakety dlhého dosahu

Ukrajinský prezident poďakoval Spojenému kráľovstvu za podporu.

Volodymyr Zelenskyj žiada o povolenie používať rakety dlhého dosahu
Na snímke britský premiér Keir Starmer (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (19. 7.) v Londýne na stretnutí s britským premiérom Keirom Starmerom a jeho ministrami opätovne vyzval západných spojencov, aby povolili využitie raketových systémov dlhého dosahu na území Ruska. Informuje agentúra Reuters.

„Prosím, presvedčte ostatných partnerov, aby odstránili tieto obmedzenia,“ povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa zároveň poďakoval Spojenému kráľovstvu za podporu v prebiehajúcej vojne, informuje stanica Sky News.

„Cítime podporu a vaše rozhodnutia nám pomohli brániť slobodu a demokraciu na Ukrajine a veľmi pomohli ukrajinskému národu,“ uviedol ukrajinský líder a dodal, že chce s britskou vládou diskutovať o ďalších možnostiach pomoci Ukrajine.

Zelenskyj bol prvým oficiálnym hosťom na Downing Street, odkedy sa Starmer 5. júla stal novým premiérom. Ukrajinský prezident je zároveň aj prvým zahraničným lídrom, ktorý osobne vystúpil pred britským vládnym kabinetom od roku 1997, keď tak urobil vtedajší americký prezident Bill Clinton.

Britský premiér zdôraznil, že v britskom parlamente vládne jednota na podpore Kyjevu. Zelenskému zároveň prisľúbil, že Británia zrýchli dodávky pomoci Ukrajine. Britský minister obrany John Healey tento mesiac uviedol, že dodávky sľúbené bývalou konzervatívnou vládou budú dodané v priebehu 100 dní.

Starmer vo štvrtok oznámil, že ministri obrany oboch krajín podpíšu zmluvu o podpore vývozu vojenského materiálu, ktorá umožní Ukrajine čerpať 3,5 miliardy libier (viac ako štyri miliardy eur) a posilní zbrojný priemysel v oboch krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet