Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Joeovi Bidenovi za podporu Ukrajiny

Jeho rozhodnutie hodnotí ako ťažké, ale štátnické.

Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Joeovi Bidenovi za podporu Ukrajiny
Archívna snímka - Joe Biden (vľavo) a Volodymyr Zelenskyj (vpravo). Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po oznámení prezidenta USA Joea Bidena, že odstupuje z boja o znovuzvolenie za šéfa Bieleho domu, ocenil jeho doterajšie pôsobenie v tejto najvyššej funkcii. Za Bidenovu podporu Ukrajine sa mu poďakoval jej prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje televízia CNN.

„Bolo a zostáva mi cťou pracovať pre @POTUS (prezidenta USA) posledných dvadsaťdva rokov,“ napísal Blinken na svojom profile na sieti X. „Obnovil vedúce postavenie USA na celom svete a ako prezident dosiahol historické úspechy. Teším sa, že na tomto budeme stavať počas nasledujúcich šiestich mesiacov.“

Zelenskyj sa poďakoval Bidenovi za jeho „neochvejnú podporu“ v boji jeho krajiny za slobodu vo vojne proti Rusku.

„V posledných rokoch sa urobilo veľa dôležitých rozhodnutí, ktoré si budeme pamätať ako odvážne kroky prezidenta Bidena v reakcii na náročné časy. A rešpektujeme jeho dnešné ťažké, ale zásadné rozhodnutie,“ uviedol Zelenskyj na sieti X.

Biden podľa Zelenského podporoval Ukrajinu „počas najdramatickejšieho okamihu v dejinách, pomáhal nám zabrániť, aby (ruský prezident Vladimir) Putin okupoval našu krajinu a naďalej nás podporuje počas tejto strašnej vojny“.

Zelenskyj vyjadril nádej, že USA budú pokračovať v tom, aby „zabránili ruskému zlu, aby uspelo alebo aby sa jeho agresia vyplatila“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet