Na hlavný obsah

Vybavenie internetu by sa malo zrýchliť a zjednodušiť, preniesť by sa mohol ako telefónne číslo. Firmy vidia komplikácie

Firmy tvrdia, že to jednoduché nebude.

Vybavenie internetu by sa malo zrýchliť a zjednodušiť, preniesť by sa mohol ako telefónne číslo. Firmy vidia komplikácie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vybavenie pripojenia na internet by malo byť čoskoro rýchlejšie a jednoduchšie. Hovorí o tom nová vyhláška. Po novom bude možné preniesť si internet k novému operátorovi tak ako telefónne číslo. Zákazník by sa nemusel starať o nič. Všetko za neho vybaví operátor. Firmy tvrdia, že to jednoduché nebude.

Ak je niekto nespokojný s výškou mesačnej platby za internet alebo mu prekáža, že je jeho pripojenie pomalé, zmenu poskytovateľa internetu vybaví promptnejšie. Doteraz prechod k novému operátorovi trval aj dva týždne. Tomu by mal byť koniec.

„Zákazník navštívi operátora iba raz a všetko ostatné je na pleciach toho nového operátora, ktorý sa musí dohodnúť s tým existujúcim operátorom na ďalšom postupe,“ priblížil Ivan Martyák z Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Prenos internetu by sa mal zjednodušiť. Podrobnosti zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Slovenskej televízie Silvester Roštár:

Zo zmien tiež vyplýva, že zákazník by pri prenose služieb nemal byť bez internetu viac ako jeden deň. V prípade, že pri prenose internetu nastanú problémy a človek zostane na pár dní bez pripojenia, má nárok na odškodné. „Pohybujeme sa od 10 do 30 eur za každý jeden deň porušenia povinnosti,“ uviedol Ivan Martyák.

Operátori zmenu sčasti vítajú

Slovenskí operátori zmenu vítajú. Upozorňujú však na to, že telefónne číslo má svoj vlastný identifikačný kód, ktorý sa prenáša. Na internet sa však viaže technológia, napríklad router či kábel.

„Pokiaľ dôjde ku kompletnej zmene technológie, tak ten nový operátor musí poskytnúť kompletné nové pripojenie. Zákazník, má to mať bez výpadku, takže možno bude mať chvíľku aj dve pripojenia,“ vysvetlil hovorca Slovak Telekom Michal Korec.

Zložitejšie to bude aj preto, že poskytovateľov internetu sú stovky. Postarať sa musia aj o zákazníkov, ktorí platia u jedného operátora za viac služieb.

„Pri pevnom máme viaceré služby ako pevnú linku, internet, televízia. Potom je na zákazníkovi, či si bude brať všetko, alebo si zoberie napríklad len internetový prístup a televíziu si nechá u pôvodného operátora, ale tam môže prísť o zľavy. Je to zložitejší proces,“ pokračoval Michal Korec.

„Vnímame to ako krok v prospech zákazníkov. Operátori momentálne pracujú na zabezpečení všetkého potrebného pre prenos pevného internetu a podrobnosti o prenose služby budú známe pred jej samotným spustením,“ dodala hovorkyňa O2 Slovakia Annamária Krchňavá.

Zmeny pri prenose internetu od operátora k operátorovi za krátky čas a bez byrokracie začnú platiť od začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko