Na hlavný obsah

Na východe sa sformovala supercela, postupuje smerom na Šariš

Naďalej tiež platia výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami.

Na východe sa sformovala supercela, postupuje smerom na Šariš
Silný dážď počas búrky. Foto: TASR/Dano Veselský

Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok (1. 7.) prináša búrky najmä na Gemer a východ. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Dodal, že supercela postupuje ďalej na severovýchod smerom na Šariš.

„Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľným hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami,“ uviedol SHMÚ. Priblížil, že nad touto oblasťou sú vysoké hodnoty odrazivosti, ktoré poukazujú na prítomnosť krúp.

„Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod,“ dodal.

Supercely sa budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je podľa neho orientovaná paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok.

Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľný hákovitým echom.
Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľný hákovitým echom. Foto: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Platia výstrahy pred búrkami

Na východnom Slovensku treba počas pondelka tiež počítať so silnými búrkami. SHMÚ vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa, informoval o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa platí od 11.00 do 21.00 h v celom Košickom a vo väčšine Prešovského kraja.

Meteorológovia upozorňujú, že sa tam môžu vyskytnúť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami o priemere dva centimetre.

V okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa platí výstraha pred búrkami prvého stupňa.

Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami.
Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami. Foto: www.shmu.sk

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko