Na hlavný obsah

Výnimka pre ultraortodoxných Židov už neplatí, Izrael ich povoláva do armády. V uliciach sa strhli protesty

Počas protestu zablokovali jednu z ciest a napadli policajtov.

Výnimka pre ultraortodoxných Židov už neplatí, Izrael ich povoláva do armády. V uliciach sa strhli protesty
Na snímke protestujúci židia. Foto: STVR

Izraelská armáda začne už o štyri dni posielať predbežné povolávacie rozkazy ultraortodoxným Židom. Až doteraz mali výnimku z brannej povinnosti. Členovia tejto komunity preto opäť protestovali proti vláde.

Ultraortodoxní Židia vyšli do ulíc krátko po oznámení armády, že už v nedeľu začne povolávať členov tejto komunity. Počas protestu neďaleko Tel Avivu zablokovali jednu z ciest a napadli policajtov. Podľa izraelskej polície mužov zákona nazývali nacistami.

Izraelská armáda zatiaľ nespresnila, koľko ultraortodoxných Židov povolá, ani kedy sa ich služba začne. „Povolávacie rozkazy sú už na ceste. Je to dramatická zmena a treba jej zagratulovať, pretože zvýši bezpečnosť a jednotu. A to sú dve dôležité veci,“ informoval izraelský minister obrany Joav Gallant.

Povolávanie ultraortodoxných židov priblížil v Správach redaktor Pavel Achs:

Armáda tvrdí, že treba povolať všetky časti spoločnosti, pretože bezpečnostná situácia krajiny si to vyžaduje. Izrael je od minulého októbra vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Navyše stúpa napätie na severnej hranici pre aktivity libanonského hnutia Hizballáh.

„Každého by mali povolať do armády. Ak to predtým bola morálna zásada, teraz je to otázka existencie. Je to aj veľká skúška pre vládnu koalíciu, pretože ak bude dávať prednosť tomu, aby sa udržala pri moci, pred potrebami armády, vláda môže padnúť,“ uviedla opozičná poslankyňa izraelského parlamentu Šaron Nilová.

Ultraortodoxní Židia dostali výnimku z brannej povinnosti v roku 1949, po vzniku izraelského štátu. Asi 400 mladých mužov vtedy mohlo študovať Tóru namiesto vojenskej služby, aby uchovávali náboženské tradície. Dnes má Izrael 1,3 milióna ultraortodoxných Židov.

Pred šiestimi rokmi izraelský najvyšší súd označil výnimku z brannej povinnosti pre nich za nezákonnú. Všetky vlády sa však vyhýbali výnimku zrušiť a využívali odklady. Možnosť posledného odkladu vypršala a preto najvyšší súd rozhodol, že armáda môže začať povolávať aj túto skupinu veriacich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet