Na hlavný obsah

Výrobca tepla v Humennom hrozí odstávkou energií. Ohrozená je činnosť firiem, ktoré zamestnávajú stovky ľudí

Humenská energetická spoločnosť nemá dostatok financií.

Výrobca tepla v Humennom hrozí odstávkou energií. Ohrozená je činnosť firiem, ktoré zamestnávajú stovky ľudí
Sídlo spoločnosti Chemes. Foto: RTVS

Výrobca tepla v Humennom hrozí, že preruší dodávky energií tamojšiemu priemyselnému parku. Humenská energetická spoločnosť mu za ne odmieta zaplatiť. Ohrozená je tak činnosť firiem, ktoré tam pôsobia. Zamestnávajú stovky ľudí.

Spoločnosť Chemes požaduje, aby mu Humenská energetická spoločnosť do 12. júla zaplatila takmer päť miliónov eur za vyrobené a dodané teplo od začiatku tohto roka.

„Chemes nedokáže pre chýbajúce peniaze uhradiť dlh za plyn a elektrinu a firma SPP nám zastaví dodávky oboch surovín. To spôsobí, že Chemes nebude schopný vyrábať média pre firmy, ktoré v priemyselnom parku zamestnávajú zhruba 1 500 ľudí,“ zaznelo v písomnom stanovisku spoločnosti Chemes.

Chemes sa pre predchádzajúce spory s Východoslovenskou energetickou spoločnosťou dostal do nútenej správy.

Sporu spoločnosti Chemes a Humenskej energetickej spoločnosti sa v Správach RTVS venovala Lucia Benetinová:

„Humenská energetická spoločnosť od začiatku tohto roka opakovane vyzývala spoločnosť Chemes, aby nám doručili faktúry za dodané teplo. Doručenie faktúr bolo až pred niekoľkými dňami, konkrétne 25. júna. Chemes už v tomto čase je v konkurze. My teraz momentálne ani toľko peňazí nemáme. Robili sme si naše záväzky voči finančnej správe a robíme si aj právnu analýzu komu máme zaplatiť,“ uviedol konateľ Humenskej energetickej spoločnosti Martin Lichman.

Záložné zdroje energií

Mesto Humenné v spolupráci so štátnou firmou MH Teplárenský holding a Humenskou energetickou preto začalo s výstavbou záložných zdrojov energií.

„Požiadali sme štátny teplárenský holding aby prevzal energetické zariadenia v rámci priemyselného parku Chemes do svojej správy. Aby vyrábal médiá aj pre firmy v priemyselnom parku. Momentálne sme v takom stave, že urýchlene pripravujeme nové záložné zdroje pre obyvateľov mesta počas letnej sezóny, aby sme boli pripravený aj na zimu,“ informoval primátor Humenného Miloš Meričko.

,,MH Teplárenský holding navrhla spoločnosti Chemes, že s ňou bude rokovať o zmluve na prevádzku zariadení na dodávku energií do priemyselného parku. Na túto ponuku však doteraz nedostala od spoločnosti Chemes žiadnu reakciu,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny