Na hlavný obsah

Vyše 900 miliónov eur z plánu obnovy sme stále nedostali: Európska komisia má naďalej výhrady k novele Trestného zákona

Slovensko dostalo list od Európskej komisie.

Vyše 900 miliónov eur z plánu obnovy sme stále nedostali: Európska komisia má naďalej výhrady k novele Trestného zákona
Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico, vpravo minister pôdohospodárstva Richard Takáč a vľavo minister dopravy SR Jozef Ráž na 43. rokovaní vlády SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko stále nemá na účte 920 miliónov eur zo štvrtej platby z plánu obnovy. Problémom je novela Trestného zákona. Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec potvrdil, že Slovensko dostalo list od Európskej komisie, ktorá má proti novele naďalej výhrady. Dodal však, že väčšinu výhrad si s Európskou komisiou vyjasnili.

Problémy sú aj s piatou platbou. Štát by mal o ňu požiadať do konca roka. Mnohé opatrenia z tejto výzvy však nie sú splnené.

Čo brzdí peniaze z plánu obnovy zisťovala v Správach redaktorka Karolína Janičíková:

Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec informoval, že Európska komisia v liste kládla otázky, ktoré sa týkali právneho štátu. Obsah listu doteraz nezverejnili.

Peter Kmec dodal, že Európska komisia čaká na publikovanie výnosov Ústavného súdu a na hotovú novelu novely Trestného zákona. Predpokladá, že platba príde na prelome augusta a septembra.

„Je to otázka interpretácie, či tie oblasti trestného zákona sa týkajú ochrany finančných záujmov Európskej únie alebo nie. Dané požiadavky zo strany Európskej komisie boli ošetrené, takže nič nestojí v ceste, aby štvrtá žiadosť o platbu bola vyplatená,“ uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

„Tie peniaze ešte stále nemáme na účte. Z predchádzajúcej vlády za 24 mesiacov získali z plánu obnovy tri miliardy eur vrátane pripravenej štvrtej platby. Od októbra, kedy nastúpila štvrtá vláda Roberta Fica ubehlo deväť mesiacov a na účte máme konkrétne nula dodatočných eur,“ reagoval poslanec Štefan Kišš (PS).

Problém aj s piatou platbou

Podľa opozície má vláda problém aj s piatou platbou z plánu obnovy v sume takmer 600 miliónov eur. Má o ňu požiadať do konca roka. Mnohé body z výzvy však zatiaľ nie sú splnené.

„Stále sa neriešia rekonštrukcie okresného súdu v Banskej Bystrici alebo krajského súdu v Košiciach. Stále nie je jasné, v akých budovách budú sedieť súdy v Bratislave. Digitalizácia v zdravotníctve nepokračuje tak, ako by mala pokračovať. Čerpanie plánu obnovy je zhruba niekde okolo 20 percent celoročne a sme v júli,“ upozornil poslanec Jozef Hajko (KDH).

Medzi oneskorené ciele patrí aj centralizácia nemocníc a reforma krajinného plánovania. „Tam prebieha legislatívny proces. Tam máme tiež diskusiu s európskou komisiou a centralizácia nemocníc bola vyriešená legislatívnym procesom. Stále máme nejaké tri až štyri mesiace, aby sme si tieto otvorené otázky vyjasnili s komisiou. Ale ja som optimista, že tých dvadsaťdva míľnikov a cieľov z piatich žiadostí o platbu naplníme,“ povedal Peter Kmec.

Dodal, že naďalej plánujú byť v kontakte s Európskou komisiou, aby problematické body vyriešili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika