Na hlavný obsah

Výška minimálnej mzdy na Slovensku nestačí ľuďom na finančnú istotu, vyplýva z analýzy

Dôstojná mzda je o vyše 200 eur vyššia.

Výška minimálnej mzdy na Slovensku nestačí ľuďom na finančnú istotu, vyplýva z analýzy
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Zatiaľ čo minimálna mzda je 750 eur, výška takzvanej dôstojnej mzdy narástla na 962 eur mesačne. Ľudia, ktorým na účet príde menej, nemajú finančnú istotu. Vyplýva to zo správy Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI). Život pod touto hranicou nemajú ľahký ani osamelí rodičia s deťmi.

Pri momentálnej minimálnej mzde 750 eur v hrubom chýba najmenej zarábajúcim na dosiahnutie ideálnej mzdy 22 percent. Horšie na tom je napríklad Lotyšsko (39,5 percent), Chorvátsko (33,2 percent), Portugalsko (32,1 percent), Grécko (23,7 percent) a mierne horšie ako my dopadlo aj Česko (23,3 percent).

Za prepadom vidí analytik CELSI Martin Kahanec vysokú infláciu. „Keď sa pozrieme na niektoré základné potraviny, napríklad mlieko, syry, vajcia, cukor, tak ich ceny narástli až o vyše 30 percent. Tento nárast bol na Slovensku vyšší, ako bol v západnej Európe. Pre tieto nízkopríjmové domácnosti je ťažké tieto potraviny nahradiť v spotrebnom koši,“ uviedol.

Ukazovateľ dôstojnej mzdy meria najmä to, či si môžeme bez problémov dovoliť bývanie, potraviny, vzdelanie a odevy. Na každé by sme si mali odložiť určitú časť mzdy.

Mzdám na Slovensku sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

Osamelí rodičia sú na tom horšie

Zatiaľ čo z čistej minimálnej mzdy si môžeme dovoliť bývanie za 135 eur, zo mzdy, ktorú považujeme za dôstojnú, je to 248,20 eur. Viac nám z nej ostane aj na iné výdavky. Problém vyžiť z minimálnej mzdy má najmä osamelo žijúci rodič s dieťaťom.

„Určite nemôže počítať s tým, že by ponúkol svojim deťom rozvojové aktivity, nejaké umelecké alebo športové, to už v žiadnom prípade,“ zdôraznila Únie materských centier Daniela Konečná.

Na Slovensku máme viac ako 150-tisíc takýchto rodín. Viac peňazí do ich rozpočtu by priniesol aj nárast minimálnej mzdy. Po definitívnom schválení zákona by sa mala výraznejšie zvýšiť až o niekoľko rokov.

„Na základe nového automatu by minimálna mzda dosiahla v roku 2027 hranicu tisíc eur. My však stále nechávame sociálnym partnerom možnosť, aby sa dohodli na výške minimálnej mzdy, a to nad rámec zákona,“ spresnila hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Rezort už teraz pomáha rodinám jednorodičov aj s pomocou rôznych dávok, ako napríklad rodičovský príspevok či príspevok na obedy. Prísť majú aj ďalšie dávky. Kedy to bude, však zatiaľ ministerstvo nespresnilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika