Na hlavný obsah

Výsledok volieb vo Francúzsku môže zásadne ovplyvniť aj slovenskú ekonomiku

Francúzsko je časovaná bomba, tvrdí analytik.

Výsledok volieb vo Francúzsku môže zásadne ovplyvniť aj slovenskú ekonomiku
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Analytici upozorňujú, že politické dianie vo Francúzsku môže priamo ovplyvniť aj slovenskú ekonomiku. Finančné trhy okamžite zareagovali už po ohlásení predčasných volieb. Oslabil sa kurz eura k doláru a narástli rizikové prirážky francúzskych štátnych dlhopisov.

Národné združenie Marine Le Penovej, ani krajne ľavicový blok nemajú v pláne konsolidáciu verejných financií. Francúzsko je pritom zadlžené na úrovni 110 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Ozdraviť verejné financie podľa analytikov potrebuje ako soľ, rovnako ako Slovensko. Prvé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku preto sledovali finančné trhy v Európe s veľkým napätím.

Dôsledkom francúzskych volieb sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Pokiaľ hnutie Marine Le Penovej nezíska vo francúzskom parlamente absolútnu väčšinu a vyzerá to, že nezíska, tak by nemala nastať nejaká veľká panika na trhu s európskymi akciami a predovšetkým s francúzskymi akciami,“ myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Trhy sa čiastočne upokojili. Signály, ktoré prichádzajú z trhu, sú pozitívne, posilnili akcie, posilnilo euro a klesla cena francúzskych štátnych dlhopisov,“ ozrejmil analytik Radovan Potočár.

Časovaná bomba

Analytici pripomínajú, že vývoj politickej situácie vo Francúzsku bude ovplyvňovať aj zvyšok Európy. „Keďže Francúzsko je člen eurozóny a keďže máme aj my euro, tak aj nás,“ spresnil vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV Martin Hudcovský.

„Ak by sa dostala do problémov taká veľká ekonomika ako je Francúzsko, nevyhnutne by sa to dotklo aj ďalších krajín, vrátane Slovenska. Znamenalo by to podkopanie hospodárskeho rastu, čo by sme u nás pocítili v mnohých oblastiach naprieč celým hospodárstvom, vrátane priemyslu a ďalších odvetví,“ vysvetlil Potočár.

„Francúzsko je stále vnímané ako časovaná bomba v srdci Európy, pretože jeho verejné financie sa dramaticky zhoršujú. Výrazne klesá konkurencieschopnosť, je tam stále silný sociálny štát, neochota konsolidovať verejné financie. Potrebujú veľa reforiem, ktoré prezident Macron sľúbil, ale nedoručil,“ uzavrel Pánis.

Investori teraz čakajú na to, ako dopadne druhé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika